Είναι γνωστό ότι τα πορτοκάλια βοηθούν το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που επουλώνει τις πληγές και σας χαρίζει πιο λείο δέρμα. Επιπλέον, διευκολύνουν τη διαδικασία απορρόφησης του σιδήρου για την καταπολέμηση της αναιμίας.
Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στα μικρόβια και τις ιώσεις, και επιβραδύνει την πρόοδο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μια κύρια αιτία απώλειας όρασης.
Εκτός από τη βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, τα πορτοκάλια παρέχουν μικρότερες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, κάλιο και θειαμίνη (βιταμίνη Β1).
Τα πορτοκάλια είναι παράλληλα, μια καλή πηγή φυτικών ινών και μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος, μεταξύ πολλών άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.
Η διατροφική τους αξία
Ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει:
- 60 θερμίδες χωρίς λίπος ή νάτριο
- 3 γραμμάρια φυτικών ινών
- 12 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
- 14 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α
- 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C
- 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου
- 237 χιλιοστόγραμμα καλίου
- 15,4 γραμμάρια υδατάνθρακες
Αντιοξειδωτικά και γήρανση
Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν τρώμε ένα πορτοκάλι κάθε μέρα οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα πορτοκάλια βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν σημάδια γήρανσης. Ένα πορτοκάλι την ημέρα, λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει να φαινόμαστε νέοι ακόμα και στα 50!
Τα πορτοκάλια, όντας πλούσια σε βιταμίνες Β6, βοηθούν παράλληλα στην υποστήριξη της παραγωγής αιμοσφαιρίνης και επίσης βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο.
Την ίδια στιγμή όταν αισθάνεστε άγχος, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες.
Αν επιλέξετε τη λύση ενός φρεσκοστυμένου χυμού αντί για ολόκληρο πορτοκάλι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη να τον πιείτε είναι το πρωί, καθώς «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής, διατηρώντας σας επιπλέον πολύ πιο δραστήριους μέχρι το μεσημέρι. Παρ' όλα αυτά ο χυμός πορτοκαλιού δεν πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι λόγω της όξινης γεύσης του.