Αν ανήκετε σε αυτούς που έχουν κουραστεί με την διαδικασία της κάλυψης της διαβόητης «ρίζας», τότε η ανακάλυψη Ιαπώνων επιστημόνων σίγουρα σας αφορά.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nagoya ανακάλυψαν έναν απλό τρόπο για να αποτρέψετε το γκριζάρισμα - και είναι σπουδαία νέα αν είστε λάτρεις της… σαλάτας!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λουτεολίνη και βρίσκεται σε αφθονία σε κοινά λαχανικά όπως το σέλινο, το μπρόκολο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές, έδειξε να σταματά τη διαδικασία του γκριζαρίσματος σε ποντίκια.
Και ενώ δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.
«Το αποτέλεσμα αυτό ήταν εκπληκτικό», δήλωσε ο καθηγητής Masashi Kato, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης.
Σύμφωνα με το WebMD, οι λευκοί αρχίζουν να γκριζάρουν στα μέσα της δεκαετίας των 30, οι Ασιάτες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και οι μαύροι στα μέσα της δεκαετίας των 40.
Και μέχρι να γίνουν 50 ετών, οι μισοί από όλους τους ανθρώπους έχουν σημαντική ποσότητα γκρίζων μαλλιών.
Οι θύλακες των τριχών περιέχουν χρωστικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη - μια χημική ουσία που δίνει στα μαλλιά σας τα χρώματά τους.
Καθώς γερνάτε, τα μελανοκύτταρα, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να πεθαίνουν και χωρίς χρωστική ουσία, οι νέες τρίχες αναπτύσσονται γκρίζες.
Στη νέα τους μελέτη, οι ειδικοί έθεσαν ως στόχο να κατανοήσουν αν τρία αντιοξειδωτικά - η λουτεολίνη, η εσπερετίνη και η διοσμετίνη - θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «ιερό δισκοπότηρο» για το γκριζάρισμα.
Αρχικά, η ομάδα εξέθρεψε ποντίκια για να γκριζάρουν όπως οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, δόθηκε στα ποντίκια ένα από τα τρία αντιοξειδωτικά, η εφαρμογή των οποίων έγινε είτε τοπικά είτε από το στόμα.
Τα αποτελέσματα ήταν «εντυπωσιακά», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε λουτεολίνη διατήρησαν το μαύρο τους τρίχωμα, ακόμη και όταν το τρίχωμα των υπολοίπων στο κλουβί τους γκρίζαρε, ανεξάρτητα από το αν τα αντιοξειδωτικά χορηγήθηκαν τοπικά ή από το στόμα.
«Ενώ περιμέναμε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα κατά των γκρίζων μαλλιών, τελικά μόνο η λουτεολίνη, όχι η εσπερετίνη ή η διοσμετίνη, έδειξε να έχει σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Kato.
Μάλιστα διαπίστωσαν ότι η επίδραση του αντιοξειδωτικού δεν ήταν τόσο στον κύκλο της τρίχας όσο στο χρώμα της.
«Αυτή η στοχευμένη δράση καθιστά τη λουτεολίνη έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα υποψήφιο για την αντιμετώπιση του γκριζαρίσματος των μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία», τόνισε ο ειδικός.
Μέχρι στιγμής, το αντιοξειδωτικό έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαδικασία του γκριζαρίσματος είναι παρόμοια για τους ανθρώπους - γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μιας θεραπείας κατά του γκριζαρίσματος στο εγγύς μέλλον.
Η λουτεολίνη που είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πρόληψη της απώλειας μαλλιών που σχετίζεται με τη γήρανση.
Πηγή: DailyMail