Ένεση που θα μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα μόνη της μπορεί σύντομα να παρέχει μακροχρόνια αντισυλληπτική δράση χωρίς την ανάγκη διαδικασιών ή λήψης χαπιών.
Η ένεση, που αναπτύχθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, περιέχει μικροσκοπικούς κρυστάλλους που συγκεντρώνονται υποδόρια, απελευθερώνοντας ορμόνες που εμποδίζουν τη διαδικασία της ωορρηξίας.
Όταν εγχέεται στην κοιλιά, η ελπίδα είναι ότι θα μπορούσε να προφυλάξει από την εγκυμοσύνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως μήνες ή χρόνια δήλωσαν οι ειδικοί, από το Mass General Brigham και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και πιθανότατα αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.
Η ομάδα βάσισε τη νέα τεχνολογία στην ίδια αρχή με τα υπάρχοντα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα μακράς διάρκειας που εισάγονται από τους γιατρούς μέσω μιας τομής στο χέρι.
Αυτά τα εμφυτεύματα απελευθερώνουν σταθερά ορμόνες στη ροή του αίματος για να σταματήσουν την ωορρηξία - και είναι κατά 99% αποτελεσματικά για τρία χρόνια, οπότε και πρέπει να αντικατασταθούν.
Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να επισκεφθούν γιατρό, νοσηλευτή ή ειδικό στον οικογενειακό προγραμματισμό προκειμένου να τους τοποθετηθεί το εμφύτευμα.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη νέα ένεση ελπίζουν ότι θα καταστήσει την αντισύλληψη μακράς διάρκειας πιο προσιτή, καθώς και ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες που μπορεί να ξεχνούν να παίρνουν καθημερινά ένα χάπι.
Ο δρ Giovanni Traverso, του Mass General Brigham, και κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που αποκάλυψε την τεχνολογία, δήλωσε ότι η κύρια πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός διαλύματος που θα μπορούσε να εγχυθεί άνετα από τον ασθενή στο σπίτι.
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα περαιτέρω πειράματα για τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η δοσολογία και το πόσο μπορεί να διαρκέσει στο σώμα.
Θέλουν επίσης να διερευνήσουν αν το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα φάρμακα που πρέπει να απελευθερώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Chemical Engineering.
Πηγή: Daily Mail