Δεν υπάρχει άνθρωπος στον οποίο να μην αρέσει η σοκολάτα. Ωστόσο, συχνά μας αποθαρρύνουν να απολαύσουμε το συγκεκριμένο γλυκός πειρασμό, διότι μπορεί να βλάψει την υγεία μας.
Το θετικό για μας, πάντως, είναι ότι υπάρχει ένα είδος σοκολάτας που όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά βοηθάει κιόλας την υγεία του ανθρώπου. Αναφερόμαστε, φυσικά στη μαύρη σοκολάτα.
"Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η σοκολάτα βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Chayakrit Krittanawong από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας.
"Η σοκολάτα περιέχει υγιή θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, μεθυλοξανθίνες, πολυφαινόλες και στεατικό οξύ, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη", πρόσθεσε ο Krittanawong.
Όλες αυτές οι μεγάλες λέξεις - φλαβονοειδή, μεθυλοξανθίνες, πολυφαινόλες και στεατικά οξέα - είναι απλά ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι η σοκολάτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην τόνωση της διάθεσης και της συγκέντρωσης.
Στην πραγματικότητα, μια μερίδα ενός προϊόντος κακάου μπορεί να περιέχει περισσότερα φυτοχημικά αντιοξειδωτικά από τα περισσότερα τρόφιμα και περισσότερες προκυανιδίνες - που εμποδίζουν την πρόσληψη κακής χοληστερόλης - από ό, τι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν κάθε μέρα.
Υπάρχει ένα ακόμη εντυπωσιακό για τη μαύρη σοκολάτα. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με το πράσινο τσάι, το οποίο υποβαθμίζεται με τη διάρκεια ζωής, οι σοκολάτες διατηρούν την ισχύ τους για τουλάχιστον 50 εβδομάδες, ενώ τα φασόλια κακάου και η σκόνη παραμένουν σταθερά για 75 χρόνια!
Μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος
Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε πάνω από πέντε δεκαετίες μελετών και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επαναλάβει αυτό το όφελος. Η κατανάλωση κακάου σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη καρδιαγγειακή και θνησιμότητα όλων των αιτιών (θάνατος από οποιαδήποτε αιτία).Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
Και δεν είναι μόνο η καρδιά. Η σοκολάτα έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο , η οποία μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία. Μπορεί να ενισχύσει την παροχή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο γυμναστήριο . Αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο καλό για το δέρμα. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε σύνδεσμο με την ακμή .
Πολλές από τις μελέτες επικεντρώθηκαν στη μαύρη σοκολάτα. Αλλά αν η μαύρη σοκολάτα υποβάλλεται σε υψηλή επεξεργασία από έναν κατασκευαστή, το όφελος μπορεί να μειωθεί. (Συμβουλή: Για να πάρετε τη λιγότερο επεξεργασμένη σκόνη κακάου, αναζητήστε μάρκες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με αλκάλια για να εξουδετερώσετε τη φυσική οξύτητά της - συνήθως ονομάζεται ολλανδική επεξεργασία.)
Η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από το γάλα ή τη λευκή σοκολάτα, επειδή αυτές αναμιγνύονται με γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο. Έτσι, η πιο υγιεινή επιλογή σας είναι πιθανότατα καραμέλα ή μπάρες μαύρης σοκολάτας και ακατέργαστη σκόνη κακάου.
Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι μπορείτε απλά να χαλαρώσετε όσον αφορά την καρδιά σας. Ειδικά αν επιλέξετε κάποιες ανάμεικτες εκδόσεις μαύρης σοκολάτας γεμάτες καραμέλα ή ξηρούς καρπούς. Είναι καλύτερο να απολαύσετε ένα δάγκωμα μερικές φορές την εβδομάδα και να εστιάσετε στην προσθήκη φλαβονοειδών στη διατροφή σας με μήλα, τσάι, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια και μούρα.
"Οι μέτριες ποσότητες σοκολάτας φαίνεται να προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά είναι πιθανό ότι οι μεγάλες ποσότητες δεν το κάνουν", δήλωσε ο Krittanawong. "Οι θερμίδες, η ζάχαρη, το γάλα και το λίπος στα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο πρέπει να ληφθούν υπόψη, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και παχύσαρκους ανθρώπους."