Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας και γνωστικής εξασθένισης. Τα άτομα που ακολούθησαν μία μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης σε σχέση με εκείνους που δεν ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Η μελέτη έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης δύο πρωτεϊνών και της συρρίκνωσης του όγκου του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η πρώτη από αυτές τις πρωτεΐνες, η αμυλοειδής πρωτεΐνη, σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη, πρωτεΐνη tau, σχηματίζει κόμπυς. Και τα δύο είναι παρόντα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, αν και δεν είναι ασυνήθιστη η παρουσία τους και στον εγκέφαλο των υγιών ηλικιωμένων, επίσης.
Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
«Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν στο σώμα στα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τις δεξιότητες μνήμης σας αργότερα», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Tommaso Ballarini, Ph.D.,του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στη Βόννη της Γερμανίας. Και προσθέτει:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι υψηλή σε ακόρεστα λίπη, ψάρια, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας μπορεί πραγματικά να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και άνοια»
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη μελέτη στο διαδίκτυο στο τεύχος 5 Μαΐου 2021 του Neurology, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday