Μια νέα έρευνα που συνέκρινε διαφορετικούς τύπους δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, έδειξε ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε παίζει μεγαλύτερη σημασία στην εξίσωση απώλειας αλλά και διατήρησης του βάρους μας.
Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βασιζόμενη στην κατανάλωση κρέατος, έτειναν να αυξάνουν εκ νέου το βάρος τους λίγους μήνες μετά πολύ ευκολότερα σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια δίαιτα βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης.
«Όσοι ακολουθούν μια διατροφή με έμφαση σε υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικά έλαια καλής ποιότητας και φυτικές πρωτεΐνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.
Πώς έγινε η έρευνα
Η μελέτη κατέγραψε τα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών διατροφικών προγραμμάτων εκ των οποίων το πρώτο αφορούσε σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βασισμένη κυρίως στην κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών. Η επόμενη επιτηρούμενη διατροφή επικεντρωνόταν σε πρωτεΐνες και λίπος φυτικής προέλευσης. Τα προγράμματα διατροφής συμπλήρωναν μια δίαιτα που επικεντρωνόταν στην κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων υδατανθράκων, περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών όπως το ελαιόλαδο και τέλος, ένα πρόγραμμα «ανθυγιεινών» γευμάτων που περιλάμβανε λιπαρά, μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης και επεξεργασμένα δημητριακά.
Σε όλα τα διατροφικά προγράμματα οι υδατάνθρακες είχαν περιοριστεί κατά 38-40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που ακολούθησαν μια περισσότερο «ανθυγιεινή» διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες και λίπος, μακροπρόθεσμα επανέκτησαν μέρος του βάρους που έχασαν, κατά μέσο όρο περίπου 2,3 κιλά σε διάστημα 4 ετών.
Την ίδια στιγμή, εκείνοι που είχαν υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές σε σταθερό πάντα φόντο μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, κατάφεραν να διατηρήσουν ένα βάρος κατά μέσο όρο μικρότερο κατά 10 κιλά σε σχέση με την πρώτη ομάδα.
Η σημασία της επιλογής τροφίμων
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις τους προκύπτουν κυρίως βάσει παρατηρήσεων αποκαλύπτοντας συσχετισμούς χωρίς ωστόσο να μπορούν να τεκμηριώσουν την σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Αδιαμφισβήτητα οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που έδιναν έμφαση σε υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικά συστατικά από υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα έναντι των διατροφικών προγραμμάτων που βασίζονταν σε πρωτεΐνες και λίπη ζωικής προέλευσης ή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ακόμα και σε μειωμένες ποσότητες.
Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων είναι βασική σε κάθε δίαιτα, καταλήγουν οι επιστήμονες, προτρέποντας όσους θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος να επιλέγουν μια διατροφή η οποία δίνει έμφαση σε φρέσκα φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια.
Πηγή: Edition.cnn. com