Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μολύνσεις που έχουν προκληθεί από βακτήρια. Ωστόσο, μπορούν να καταστρέψουν και τα καλά βακτήρια στο έντερό σου. Για παράδειγμα σε κάποιους αυτό προκαλεί διάρροια και στομαχόπονο.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, μόλις μία θεραπεία με αντιβιοτικά σταματήσει, τότε τα βακτήρια στο έντερο επανακάμπτουν σε ένα βαθμό. Άλλες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι κάποια αντιβιοτικά μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ισορροπία των μικροοργανισμών.
Γι αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεις αντιβιοτικά μόνο όταν χρειάζεται και σίγουρα όχι για ιικές μολύνσεις, καθώς δε μπορούν να σκοτώσουν ιούς, όπως είναι το κοινό κρύωμα ή η COVID-19. Επομένως, τι μπορείς να φας μετά από τη λήξη περιόδου λήψης αντιβιοτικών; Ίσως έχεις ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Τι είναι, όμως, αυτά και τι δείχνουν τα στοιχεία για τα πιθανά οφέλη τους;
Τα προβιοτικά περιέχουν «καλά βακτήρια του εντέρου»
Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα, συνήθως γιαούρτια και ποτά γιαουρτιού, που περιέχουν «καλά βακτήρια του εντέρου»: ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να ενδυναμώσουν το έντερο ή να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας.
Για να ονομαστούν προβιοτικά, πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθούν στο οξύ του στομάχου και τις πεπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να είναι σε θέση να προσκολληθούν στα τοιχώματα του εντέρου και να αναπτυχθούν, ενώ δεν προκαλούν προβλήματα στο τοίχωμα του εντέρου. Πρέπει επίσης να ελέγχονται για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ελεγχόμενες δοκιμές. Για να ονομαστεί προβιοτικό, η δόση των μικροοργανισμών πρέπει να είναι επαρκής για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των "καλών" βακτηρίων, με απωθώντας τα «κακά βακτήρια».
Τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν «καλά βακτήρια», αλλά δεν μπορούν όλα να επιβιώσουν από την οξύτητα του οξέος του στομάχου ή τα βακτήρια δεν θα αναπτυχθούν στο έντερο, οπότε δεν υπάρχει προβιοτικό όφελος. Για να ασκήσουν τα προβιοτικά αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο πρέπει να φτάσουν στο μεγάλο έντερο, αλλά μόλις φτάσουν εκεί χρειάζονται το σωστό καύσιμο για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν καλά. Εκεί μπαίνουν τα πρεβιοτικά στο παιχνίδι.
Τι λέει η επιστήμη για τα προβιοτικά
Τα προβιοτικά προωθούνται ευρέως ως καλά για τη συνολική υγεία σας. Από πλευράς επιστήμης υπάρχουν ανάμεικτες θέσεις γι΄ αυτό, αλλά αναφέρει ότι οι άνθρωποι που είναι πιθανό να πάθουν διάρροια μετά από αντιβιοτικά μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωσή τους.
Μια ανασκόπηση των στοιχείων διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα στο νοσοκομείο. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες ήταν συχνές κατά τη λήψη αντιβιοτικών και περιλαμβάνουν διαταραχές γεύσης, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, μαλακά κόπρανα, πυρετό και τυμπανισμό.
Αλλά οι άνθρωποι που λάμβαναν προβιοτικά ανέφεραν λιγότερες παρενέργειες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις παρενέργειες.
Τι είναι και πώς χρησιμεύουν τα πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που βοηθούν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εντέρου να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που δεν μπορούν να χωνευτούν και διαιτητικές ίνες που αντιστέκονται στις πεπτικές διαδικασίες στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Έτσι, περνάνε χωρίς να έχουν χωνευτεί στο μεγάλο έντερο όπου ζυμώνονται από τα υγιή «καλά» βακτήρια.
Για να ονομαστούν πρεβιοτικά, πρέπει να υποβληθούν στις παραπάνω διαδικασίες και να εμφανιστούν σε κλινικές δοκιμές για να βελτιώσουν επιλεκτικά τη σύνθεση του μικροοργανισμού στο έντερο. Δεν είναι όλες οι διαιτητικές ίνες πρεβιοτικές. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες που ονομάζονται φρουκτό-ολιγοσακχαρίτες, ινουλίνη και ανθεκτικό άμυλο.
Μπορείτε να βρείτε τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ με πρόσθετα πρεβιοτικά, αλλά οι μη εύπεπτοι υδατάνθρακες εμφανίζονται φυσικά σε πολλά καθημερινά τρόφιμα, όπως:
- σιτηρά: κριθάρι, ψωμί σίκαλης, κράκερ σίκαλης, ζυμαρικά, νιόκι κους κους, πίτουρο σίτου, ψωμί σίτου, βρώμη
- όσπρια: ρεβίθια, φακές, κόκκινα φασόλια νεφρών, φασόλια, σόγια
- λαχανικά: αγκινάρες, σπαράγγια, παντζάρια, κιχώριο, βολβός μάραθου, σκόρδο, πράσινα μπιζέλια, πράσο, κρεμμύδι, ασκαλώνια, φρέσκο κρεμμύδι, μπιζέλια χιονιού, γλυκό καλαμπόκι, λάχανο σαβοΐας
- φρούτα: νεκταρίνια, λευκά ροδάκινα, λωτούς, ταμαρίλο, καρπούζι, ραμπουτάν, γκρέιπφρουτ, ρόδι, χουρμάς σύκα
- ξηροί καρποί: κάσιους, φιστίκια.
Συμπέρασμα
Τα πρεβιοτικά τρόφιμα είναι καλά για όλους, περιέχουν μια σειρά θρεπτικών ουσιών και βοηθούν στην προώθηση ενός υγιούς βακτηριακού περιβάλλοντος του εντέρου.
Τα οφέλη των προβιοτικών για μια σειρά καταστάσεων υγείας είναι ασαφή - είναι πιθανό να είναι μικρά και εξαρτώνται από το τι λαμβάνεται και τα υποκείμενα ζητήματα υγείας. Αλλά τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διάρροιας μετά τα αντιβιοτικά μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωση προβιοτικών – καθώς και πρεβιοτικών – τροφών καθημερινά.
Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες ενδείξεις ότι ο συνδυασμός συγκεκριμένων προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να αυξήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα και των δύο. Τόσο τα προβιοτικά όσο και τα πρεβιοτικά θα μπορούσαν να προστεθούν σε ένα τρόφιμο, που ονομάζεται "συνβιοτικό", ή θα μπορούσαν να είναι από ξεχωριστές πηγές αλλά να τρώγονται μαζί.
Όσον αφορά στα αντιβιοτικά, η οδηγία είναι να τα παίρνετε μόνο όταν συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις. Πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, του φαρμακοποιού σας και του γιατρού σας.
ΠΗΓΗ: theconversation