Έχει αποδειχτεί, μέσω τεκμηριωμένων κλινικών μελετών, ότι σε περιπτώσεις ζευγαριών που η επάρκεια του οργανισμού τους σε απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία στην διατροφή αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές, για διάστημα 3-4 μηνών από την ημερομηνία επιθυμητής σύλληψης, παρατηρείται αυξημένο οξειδωτικό stress, που είναι επιβλαβές για τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Με δεδομένο ότι η υγεία του ωαρίου αλλά και του σπέρματος είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σαφές και κλινικά αποδεδειγμένο ότι το υγιές σωματικό βάρος, η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η στοχευόμενη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, η αποφυγή έκθεσης σε τοξίνες από το φαγητό και τα ποτά επιδρούν σημαντικά στην ορμονική ισορροπία, τη γονιμότητα αλλά ευκολία με την οποία επιτυγχάνεται η φυσιολογική σύλληψη αλλά και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Οι ιδανικές τροφές για αύξηση της γονιμότητας
1. Όσπρια
Μειώστε το κρέας και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φασόλια και φακές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ενισχύουν τη γονιμότητα και έχουν λιγότερες θερμίδες, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Εάν τρώτε κρέας, προσπαθήστε να είναι βιολογικής εκτροφής που περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Να θυμάστε ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική ωορρηξία.
2. Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά κάθε μέρα, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματική ωοθηκική λειτουργία. Αντίθετα, οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν ωορρηξία. Το γάλα είναι επίσης εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών.
3. Ξηροί καρποί
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, εξέτασαν το ρόλο που παίζει το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο στη γυναικεία γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Εξαιρετικά καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα πεκάν, τα κάσιους και τα μακαντέμια. Σημαντικές ποσότητες, όμως, υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς και στα δημητριακά, κυρίως τα ολικής άλεσης. Τα καρύδια και οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα στοιχείο απαραίτητο όχι μόνο για την παραγωγή σπερματοζωαρίων αλλά και για φυσιολογική ωορρηξία.
Οι «κακές συνήθειες» που πρέπει να αποφεύγεις
1. Περιορισμός της καφεΐνης.
Έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (π.χ. πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα) μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος του άνδρα.
2. Περιορισμός του αλκοόλ.
Η αλκοόλη καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες των τροφών, όπως η βιταμίνη C και Ε, που βοηθούν στη σύλληψη και την κινητικότητα του σπέρματος.
3. Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένη εναπόθεση λίπους ειδικά στην κοιλιακή χώρα φαίνεται να έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης, αφού η ωορρηξία επηρεάζεται. Στους άνδρες δε, μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι μειώνεται η κινητικότητα του σπέρματος.
4. Το κάπνισμα.
Βάσει ερευνών, επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Μπορεί να μειώσει την επιτυχία της θεραπείας γονιμοποίησης και να οδηγήσει ακόμη και σε στειρότητα.