Κύμα καύσωνα αναμένεται να φτάσει τις επόμενες μέρες στη χώρα μας και οι εκτιμήσεις για τη διάρκειά του δεν είναι αισιόδοξες. Ειδικότερα, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.
Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με την εξαντλητική ζέση και υγρασία οποιουδήποτε καύσωνα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάθε διαθέσιμη άμυνα για να μείνετε όσο πιο δροσεροί γίνεται. Πέρα από τις άφθονες ποσότητες νερού που χρειάζεται να πίνετε καθημερινά είναι σημαντική και η διατροφή σας. Ειδικότερα, σε συνθήκες καύσωνα είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Ποια φάγητα να αποφεύγετε σε συνθήκες καύσωνα
Πικάντικα φαγητά
Αν και πολλοί αγαπάνε την καψαϊκίνη - την ένωση που υπάρχει στα πικάντικα τρόφιμα που προκαλεί το κάψιμο - είναι σημαντικό να αποφευχθεί όταν η θερμότητα έξω είναι ήδη μεγάλη. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης συσχετίζεται με μια βραχύβια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αν και είναι μόνο προσωρινή, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στα ύψη, κάθε βαθμός μετράει.
«Διουρητικά» τροφιμα
Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, οπότε ο στόχος σας πρέπει να είναι να καταναλώνετε και να διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Ένας τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια του πολύ απαραίτητου βάρους νερού είναι να αποφύγετε τα διουρητικά τρόφιμα. Πρόκειται για τα τρόφιμα που αυξάνουν την έκκριση νερού του σώματός σας. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τον καφέ, το τσάι, τη σόδα και άλλα ποτά με καφεΐνη. Παράλληλα, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που θα έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα σας. Γι αυτό, περιορίστε την πρόσληψη τροφών όπως μάνγκο, μάραθο, αγκινάρες και σπαράγγια για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη
Οι ζουμερές μπριζόλες και τα μπέργκερ είναι πολύ νόστιμα αλλά δεν ενδείκνυνται σε περιόδους καύσωνα. Ειδικότερα, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει πολύ, είναι καλύτερο να μειώσετε σε ένα βαθμό την κατανάλωση πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι πραγματικά δύσκολο να χωνευτεί. Χρειάζονται πολλά διαφορετικά μόρια και ένζυμα για τη μετατροπή ενός κομματιού κρέατος σε κάτι που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Όταν το σώμα σας εκτελεί αυτήν τη διαδικασία, δημιουργεί θερμότητα - μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση. Άλλα τρόφιμα, όπως οι υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων ή ψωμιού, χωνεύονται πιο εύκολα, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα με θερμογένεση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες. Με λίγα λόγια μην καταναλώσετε υπερβολικό κρέας.
ΠΗΓΗ: foodrepublic