Νόστιμη και ενισχυμένη με θρεπτικά συστατικά. Η παπάγια είναι ο καρπός του φυτού Carica papaya. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το Νότιο Μεξικό, αλλά τώρα καλλιεργείται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο μπορεί να διασπάσει τις σκληρές πρωτεϊνικές αλυσίδες που βρίσκονται στο μυϊκό κρέας. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν παπάγια για να μαλακώσει το κρέας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Εάν η παπάγια είναι ώριμη, μπορεί να καταναλωθεί ωμή. Ωστόσο, η άγουρη παπάγια πρέπει πάντα να μαγειρεύεται πριν από το φαγητό - ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι άγριοι καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λατέξ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις.
Η παπάγια έχει σχήμα παρόμοιο με τα αχλάδια και μπορεί να έχει μήκος έως 51 cm. Το δέρμα της είναι πράσινο όταν είναι άγονη και πορτοκαλί όταν είναι ώριμη, ενώ η σάρκα είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.
Ο καρπός έχει επίσης πολλούς μαύρους σπόρους, οι οποίοι είναι βρώσιμοι αλλά πικροί.
Μια μικρή παπάγια (152 γραμμάρια) περιέχει:
Θερμίδες: 59
Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
Ίνες: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Βιταμίνη C: 157% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Α: 33% της ΣΗΠ
Φολάτη (βιταμίνη Β9): 14% της ΣΗΠ
Κάλιο: 11% της ΣΗΠ
Ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών Β1, Β3, Β5, Ε και Κ.
Η παπάγια περιέχει υγιεινά αντιοξειδωτικά, γνωστά ως καροτενοειδή - ιδιαίτερα ένα είδος που ονομάζεται λυκοπένιο.
Επιπλέον, ο οργανισμός σας απορροφά καλύτερα αυτά τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά από την παπάγια σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά.
1.Έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα
Οι ελεύθερες ρίζες είναι αντιδραστικά μόρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Μπορούν να συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.
Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών που υπάρχουν στην παπάγια, μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες.
Μελέτες σημειώνουν ότι η ζαχαρωμένη παπάγια μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες σε ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με προδιαβήτη, ήπιο υποθυρεοειδισμό και ηπατική νόσο.
Επίσης, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στον εγκέφαλο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη νόσο του Alzheimer.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με Alzheimer.που έλαβαν ένα εκχύλισμα παπάγιας που έχει υποστεί ζύμωση για έξι μήνες παρουσίασαν πτώση κατά 40% σε ένα βιοδείκτη που υποδηλώνει οξειδωτική βλάβη στο DNA - και συνδέεται επίσης με τη γήρανση και τον καρκίνο.
Η μείωση του οξειδωτικού στρες οφείλεται στην περιεκτικότητα της παπάγιας σε λυκοπένιο και στην ικανότητα απομάκρυνσης του πλεονάζοντος σιδήρου, το οποίο είναι γνωστό ότι παράγει ελεύθερες ρίζες.
2.Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο στην παπάγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο.
Η παπάγια μπορεί να λειτουργήσει μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στον καρκίνο.
Επιπλέον, η παπάγια μπορεί να έχει μερικά μοναδικά αποτελέσματα που δεν υπάρχουν σε άλλα φρούτα.
Μεταξύ 14 φρούτων και λαχανικών με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μόνο η παπάγια κατέδειξε αντικαρκινική δραστηριότητα σε κύτταρα καρκίνου του μαστού.
Σε μια μικρή μελέτη σε ηλικιωμένους ενήλικες με φλεγμονή και προκαρκινικές καταστάσεις στομάχου, ένα ζυμωμένο παρασκεύασμα παπάγιας μείωσε την οξειδωτική βλάβη.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν να υποβληθούν συστάσεις.
3.Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία
Η προσθήκη περισσότερης παπάγιας στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας.
Μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
Τα αντιοξειδωτικά στην παπάγια μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας και να ενισχύσουν τα προστατευτικά αποτελέσματα της "καλής" χοληστερόλης HDL.
Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έλαβαν ζυμωμένο συμπλήρωμα παπάγιας για 14 εβδομάδες είχαν λιγότερη φλεγμονή και καλύτερη αναλογία "κακής" LDL έναντι "καλής" HDL από τους ανθρώπους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Μια βελτιωμένη αναλογία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
4.Μπορεί να καταπολεμήσει φλεγμονές
Η χρόνια φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών, ενώ οι ανεπιθύμητες τροφές και οι κακές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν στη φλεγμονώδη διαδικασία.
Μελέτες δείχνουν ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά όπως η παπάγια βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.