Υλικά συνταγής
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους της
450 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
3-4 σκελίδες σκόρδο
4 ½ φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια τους σε κομμάτια
½ κ.γ. πάπρικα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. ξίδι
παγάκια και κλωναράκια φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε σε μικρά κομματάκια όλα τα λαχανικά και το σκόρδο. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, όλα τα λαχανικά και το σκόρδο (εκτός από τις ντομάτες).
- Προσθέτετε όσο από το νερό ή το ζωμό λαχανικών απαιτείται για να σκεπαστούν τα λαχανικά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα λαχανικά για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- 2 λ πριν αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε ρίχνετε τη πάπρικα και το ξύδι και σιγοβράζετε για τα 2 λ επιπλέον.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε τα λαχανικά και κρατάτε το ζωμό.
- Αν δεν είναι προσθέτετε λίγο ακόμα νερό. Όταν μισοκρυώσουν τα λαχανικά ρίχνετε τα μισά σε μπλέντερ, προσθέτετε και 2/3 φλ. τσαγιού ζωμό από το βράσιμο συμπληρωμένο με το ζωμό που κρατήσατε και τα αλέθετε καλά.
- Μεταφέρετε το αλεσμένο μείγμα σε μεγάλο μπολ και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα λαχανικά και 2/3 φλ. ζωμό.
- Μεταφέρετε και τη δεύτερη δόση στο μπολ, προσθέτετε σταδιακά (ανάλογα πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας) και το υπόλοιπο νερό ή ζωμό, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται προσθέτετε και ανακατεύετε.
- Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε τη σούπα σας στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη σερβίρετε. Τη σερβίρετε κρύα με παγάκια με φρέσκα κλωναράκια δυόσμου ή κρουτόν.
Πηγή: https://www.sintayes.gr/