Δεκάδες μελέτες έχουν δημοσιευθεί για την συνεισφορά των προβιοτικών στην διατήρηση της υγείας του εντέρου μας. Έτσι μαζί με αυτά, μάθαμε και την αξία των πρεβιοτικών. Οι δυο λέξεις έχουν μόνο ένα γράμμα διαφορά αλλά περιγράφουν εντελώς διαφορετικά πράγματα λένε οι ειδικοί.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, πολύτιμα για την υγεία βακτήρια που ζουν στην εντερική χλωρίδα ενώ τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που λειτουργούν ως τροφή τους.
Κάποιες φαρμακευτικές ουσίες όπως τα αντιβιοτικά ή άλλα τρόφιμα και ροφήματα όπως το αλκοόλ, καταστρέφουν τα χρήσιμα βακτήρια αφήνοντας το έντερο να υπολειτουργεί. Το σώμα μπορεί να αναπληρώσει αυτή την απώλεια είτε με την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά ή με την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το λάχανο τουρσί ή το κεφίρ.
Για να παραμείνουν ζωντανά όμως τα “καλά” βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου χρειάζονται κάτι να φάνε… και εκεί μπαίνουν τα πρεβιοτικά.
5 τροφικές “βόμβες” πρεβιοτικών
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν 8.690 διαφορετικούς τύπους τροφίμων εντοπίζοντας τα 5 τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση πρεβιοτικών – από 79 έως 243 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο τροφής. “Πρωταθλητές” αναδείχθηκαν:
- η πικραλίδα
- η αγκινάρα Ιερουσαλήμ
- το σκόρδο
- το πράσο
- το κρεμμύδι
Το εντυπωσιακό εύρημα ήταν, σύμφωνα με τους μελετητές, η σχετικά μικρή ποσότητα αυτών των τροφίμων που είναι απαραίτητη για να καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρεβιοτικών.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση του μισού από ένα μέτριο κρεμμύδι προσφέρει 5 γραμμάρια πρεβιοτικών.
Πλούσια σε πρεβιοτικά είναι επίσης τα αμελοφάσουλα, τα σπαράγγια και κάποια είδη δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς περιέχουν περίπου 50-60 χιλιοστόγραμμα πρεβιοτικών ανά γραμμάριο τροφής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι κατατάσσονται χαμηλά στην περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά όπως εξάλλου και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια και το κρέας που είχαν μικρή έως μηδενική ποσότητα πρεβιοτικών.
Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αποδεδειγμένα ωφελούν την λειτουργία του εντέρου διευκολύνοντας την πέψη. Όταν καταναλώνουμε τροφές με αυτά τα χαρακτηριστικά, εξηγούν οι ειδικοί, οι άπεπτες ίνες απελευθερώνουν στο έντερο τα πρεβιοτικά συστατικά τους που είναι το “καύσιμο” των βακτηρίων που προασπίζονται την υγιή εντερική χλωρίδα.
Πολλαπλά οφέλη
Δεν είναι όμως το μόνο όφελος που προσφέρουν στον οργανισμό. Τα πρεβιοτικά επίσης βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην εξισορρόπηση των τιμών σακχάρου στο αίμα ενώ μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
Οι μελετητές διερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την παχυσαρκία, καθώς και να αξιολογήσουν αν μπορούν και με ποιον τρόπο, να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου όπως ο αυτός του παχέος εντέρου.
Στα επόμενα βήματα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και η διερεύνηση του ενδεχομένου τα πρεβιοτικά να επιδρούν θετικά και στην κατάθλιψη.
Πηγή: www.medicalnewstoday.com