Πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δίαιτας μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, περισσότεροι είναι αυτοί που καταλήγουν να τα παρατούν παρά εκείνοι που πετυχαίνουν το στόχους. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην έλλειψη επιμονής από πλευράς τους αλλά και στην αστοχία όσον αφορά τη δίαιτα που επέλεξαν.
Τώρα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ξεκινούν μία σημαντική προσπάθεια για να κατανοήσουν για ποιο λόγο κάποιοι χάνουν βάρος με την ίδια δίαιτα που δεν χάνουν κάποιοι άλλοι. Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός ανακοίνωσε αυτό που αποκαλεί τη μεγαλύτερη μελέτη «διατροφικής ακριβείας. Η μελέτη θα διαρκέσει 5 χρόνια για να εξετάσει πώς 10.000 Αμερικανοί επεξεργάζονται τα τρόφιμα μέσω της συλλογής δεδομένων που κυμαίνονται από τα συνεχή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέχρι τα μικρόβια στο έντερο ενός ατόμου.
Αυτή η μελέτη τελικά, θα μπορούσε να επιτρέψει στους διατροφολόγους να προσαρμόσουν τις δίαιτες στα γονίδια και το μικροβίωμα ενός ατόμου.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη διατροφής θα φορέσουν διάφορες οθόνες για την παρακολούθηση της σωματικής δραστηριότητας, του σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα, όπως η καταγραφή όλων των γευμάτων τους. Θα επισκέπτονται μία κλινική για να καταναλώνουν ένα συγκεκριμένο γεύμα και να υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές. Ένα υποσύνολο μέχρι 1500 άτομα θα ακολουθήσει επίσης τρεις διαφορετικές δίαιτες στο σπίτι ή στην κλινική, και στη συνέχεια θα έχουν τις ίδιες δοκιμές. Και 500 έως 1000 εθελοντές θα ζήσουν σε ένα κλινικό κέντρο για τρία 2βδομαδα, ενώ θα τρώνε 3 αυστηρά ελεγχόμενες δίαιτες.
Τέτοιες μελέτες «διατροφής» είναι το χρυσό πρότυπο του τομέα, αλλά λόγω του υψηλού τους κόστους είναι μικρό το δείγμα. Το NIH προσκαλεί τώρα κέντρα δεδομένων, κλινικά κέντρα, και ένα κέντρο μικροβίων για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Στόχος είναι να ξεκινήσει η εγγραφή εθελοντών μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 και επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός.
ΠΗΓΗ: sciencemag