Επιστήμονες από το Penn State διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες μείωσε τα επίπεδο της μη υγιούς χοληστερόλης. Τα υγιή λίπη στα αβοκάντο δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κοιλιά του ατόμου ή στην περίμετρο της μέσης του, αν και δεν οδήγησε ούτε σε μείωση του βάρους.
Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τα οφέλη κατανάλωσης αβοκάντο για την απώλεια κιλών. Η τωρινή μελέτη, όμως είναι μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που εξέτασε τα πολλαπλά οφέλη των αβοκάντο.
«Ενώ τα αβοκάντο δεν επηρέασαν το λίπος στην κοιλιά ή την αύξηση βάρους, η μελέτη εξακολουθεί να παρέχει στοιχεία ότι το αβοκάντο μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή», λέει η Penny Kris-Etherton, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh στο Penn State. «Η ενσωμάτωση ενός αβοκάντο την ημέρα σε αυτή τη μελέτη δεν προκάλεσε αύξηση βάρους και επίσης προκάλεσε ελαφρά μείωση της LDL χοληστερόλης. Όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα για καλύτερη υγεία».
Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο οδήγησε σε καλύτερες διατροφικές επιλογές
«Η συμμόρφωση με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς είναι γενικά φτωχή στις ΗΠΑ και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα της διατροφής», σημειώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University.
«Αυτό είναι σημαντικό διότι γνωρίζουμε ότι μίας υψηλότερης ποιότητας δίαιτα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων καρκίνων»
Η ομάδα σχεδίασε ένα πείραμα 6 μηνών που συμπεριλάμβανε 1,000 υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα. Οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη συνηθισμένη τους δίαιτα ενώ περιόρισαν την κατανάλωση αβοκάντο σε λιγότερο από 2 το μήνα. Η ομάδα μέτρησε το λίπος των ατόμων και την περίμετρο της μέσης, χρησιμοποιώντας μία MRI πριν και μετά τη μελέτη.
«Ενώ ένα αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο κοιλιακό λίπος και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν είχε ως αποτέλεσμα αύξηση σωματικού βάρους», λέει η Joan Sabaté, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda. «Αυτό είναι θετικό γιατί η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από το αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL-χοληστερόλη».
Η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά έδειξε σύνδεση με 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) μείωση της ολικής χοληστερόλης. Τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,5 mg/dL.
Η μελλοντική εργασία θα συνεχίσει να εξετάζει πώς το αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Μια πιθανότητα είναι πώς έτρωγαν οι άνθρωποι αυτή την υπερτροφή , αφού οι ερευνητές δεν έδωσαν οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να τρώνε οι συμμετέχοντες το φρούτο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association και χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board.
«Ενώ ένα αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο κοιλιακό λίπος και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν είχε ως αποτέλεσμα αύξηση σωματικού βάρους», λέει η Joan Sabaté, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda. «Αυτό είναι θετικό γιατί η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από το αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL-χοληστερόλη».
Η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά έδειξε σύνδεση με 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) μείωση της ολικής χοληστερόλης. Τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,5 mg/dL.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association και χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board.
ΠΗΓΗ: studyfinds