Όταν πρόκειται για την πρόληψη της COVID-19, ο εμβολιασμός, τα εμβόλια και άλλα προστατευτικά μέτρα, όπως η μάσκα όταν σε εκ του σύνεγγυς επαφής, παραμένουν ζωτικής σημασίας. Αλλά ακόμη και με αυτές τις προστασίες, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με τη μόλυνση από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τo Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα τρέχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 αναμένεται να προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις μόλυνσης από COVID-19 σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σημειώνει ο οργανισμός.
Το CDC σημειώνει επίσης ότι τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, βήχα, κόπωση, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, διάρροια, συμφόρηση, δύσπνοια και απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης. Εάν έχετε συμπτώματα σοβαρής νόσησης COVID-19 - όπως γαλαζωπά χείλη, δυσκολία στην αναπνοή ή πίεση στο στήθος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Για τις πιο ήπιες περιπτώσεις λοίμωξης από COVID-19 από τις οποίες μπορείτε να αναρρώσετε στο σπίτι, τα... ντουλάπια της κουζίνα σας μπορεί να κρύβουν κάποια ανακούφιση. Σε γενικές γραμμές, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από ασθένειες του αναπνευστικού όπως η COVID-19, μαζί με οποιαδήποτε αγωγή σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι διατροφικές σας επιλογές δεν αντικαθιστούν την αγωγή, καθώς έρευνα που συνδέει ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα με την ανακούφιση από τα συμπτώματα της COVID-19 είναι προς το παρόν περιορισμένη.
Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα και ποτά που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος καθώς αυτό καταπολεμά το COVID-19. Όσον αφορά την πρόληψη του COVID-19, ο εμβολιασμός, τα εμβόλια και άλλα μέτρα υγείας, όπως η χρήση μάσκας όταν εσείς ή μια στενή επαφή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, παραμένουν ζωτικής σημασίας. Αλλά ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με τη μόλυνση COVID-19.
1. Η κλασική κοτόσουπα
Αυτό το φαγητό για τις ημέρες ασθένειας σύμφωνα με την Julie Miller Jones, PhD, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο St. Catherine στο St. Paul της Μινεσότα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή της βλέννας και αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των ιών, λέει.
«Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, που ονομάζεται κυστεΐνη, στην κοτόσουπα που μπορεί να επηρεάσει τη ροή της βλέννας και το βλέπουμε αυτό ειδικά στις σπιτικές εκδοχές», λέει η Δρ Τζόουνς. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες συνταγές κοτόσουπας μπορεί ακόμη και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
2. Πατάτες
Ενώ χτυπάτε την κοτόσουπα σας, ρίξτε μέσα πατάτες! Αυτά τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με το UC Davis Health. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κάθε μέτρια πατάτα προσφέρει 906 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, γεγονός που την καθιστά καλή πηγή του μετάλλου. Το κάλιο βοηθά τα κύτταρα, την καρδιά και τους μυς σας να λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με το MedlinePlus. Δεν σας αρέσουν οι πατάτες στη σούπα σας; Ξεχωριστά σκεφτείτε να τσιμπολογήσετε μπανάνες, αβοκάντο και βερίκοκα, που είναι άλλες τροφικές πηγές καλίου, σημειώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
3. Νερό καρύδας
Εάν αντιμετωπίζετε διάρροια πρέπει να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας. Όπως σημειώνει το Cedars-Sinai, οι ηλεκτρολύτες είναι εκείνα τα μέταλλα όπως το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο που χρειάζεται το σώμα σας για να ευδοκιμήσει. «Όταν έχετε διάρροια, το σώμα ξεπλένει πολλούς ηλεκτρολύτες που πρέπει να αντικατασταθούν ώστε να μπορέσετε να θεραπευτείτε και να μην αισθάνεστε αδύναμοι», λέει και συμπληρώνει πως «συχνά, οι άνθρωποι πηγαίνουν σε αθλητικά ποτά, αλλά εγώ προτιμώ το νερό καρύδας, καθώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ενυδάτωσης με φυσικούς ηλεκτρολύτες και χωρίς ζάχαρη». Για να αποφύγετε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, η οποία μπορεί να εμποδίσει την ανοσία, επιλέξτε σκέτο, μη ζαχαρούχο νερό καρύδας.
4. Βρώμη, ποπ κορν και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης
Η COVID-19 προκαλεί φλεγμονή στο σώμα όπως κάθε ιός, επισημαίνει ο δρ. Jones. Έτσι, όταν έχετε μολυνθεί, η συμπερίληψη τροφίμων που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να είναι χρήσιμη. Μια εύκολα προσβάσιμη ομάδα τροφίμων μπορεί να σας επιτρέψει να αποκομίσετε τα οφέλη: τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε μια ανασκόπηση εννέα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένους δείκτες φλεγμονής σε 838 άτομα σε εννέα διαφορετικές μελέτες και πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Η βρώμη, το απλό ποπ κορν, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι όλες επιλογές, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
5. Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά
Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε φυσικές βιταμίνες είναι σημαντική για την υγεία, ανεξάρτητα από το αν έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Αλλά αυτά τα σπουδαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα έχουν πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υποστήριξη της ανάρρωσής σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν μια διατροφή με βάση τα φυτά, η οποία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, όχι μόνο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του COVID-19, αλλά και μειωμένη σοβαρότητα συμπτωμάτων για όσους προσβλήθηκαν από τον ιό. Γνωρίζετε ήδη ότι οι πατάτες είναι ευεργετικές, αλλά δοκιμάστε να επιλέξετε, επίσης, άλλες επιλογές, όπως το καρπούζι, οι φράουλες, τα αγγούρια και το μαρούλι iceberg, τα οποία λάμπουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, όπως σημειώνει η Cleveland Clinic.
6. Μαλακά τρόφιμα ή ροφήματα
Αν η στομαχική διαταραχή είναι ένα από τα συμπτώματά σας, η δρ. Jones προτείνει να έχετε αντιφλεγμονώδεις τροφές σε εύπεπτη μορφή, όπως η μηλόπιτα ή ένα smoothie. Σκεφτείτε να προσθέσετε μερικά από αυτά τα ολόκληρα αντιφλεγμονώδη φρούτα και λαχανικά στο τελευταίο.
7. Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης
Όπως αναφέρθηκε, μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση από το COVID-19. Στο διατροφικό σας πλάνο, φροντίστε να περιλαμβάνετε πρωτεΐνες από μη-κρεατικές πηγές, προτείνει η Nicole Roach, RD, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. Παραδείγματα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το βούτυρο ξηρών καρπών, οι φακές, τα ρεβίθια, το τόφου και τα φασόλια.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας άθικτης κατά τη διάρκεια της περιόδου που πιθανότατα μειώνετε κατά πολύ τη σωματική δραστηριότητα, λέει η δρ. Roach. Επίσης, η COVID-19 είναι μια υπερμεταβολική κατάσταση, που σημαίνει ότι το σώμα σας καίει περισσότερα καύσιμα για να επιταχύνει την αποκατάσταση και αν δεν αντικαταστήσετε αυτά τα καύσιμα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κόπωση.
«Συχνά, βλέπουμε τους πάσχοντες από COVID να μειώνουν την κατανάλωσή τους λόγω δύσπνοιας ή γενικής έλλειψης όρεξης», προσθέτει. «Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τη φυσιολογική σας όρεξη κατά τη διάρκεια της διάγνωσης COVID, επικεντρωθείτε στην πρωτεΐνη».
Οι ζωικές πηγές είναι επίσης μια επιλογή, σύμφωνα με τη δρ. Roach, και αν αυτή είναι η μόνη σας επιλογή, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε, δεδομένων των πλεονεκτημάτων της κατανάλωσης πρωτεΐνης όταν είστε άρρωστοι. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι καλύτερος καταστολέας της φλεγμονής από ό,τι η ζωική πρωτεΐνη. «Ένα άλλο καλό βασικό συστατικό είναι ένα πρωτεϊνικό ρόφημα, το οποίο θα είναι πιο εύκολο να καταναλώσετε αν είστε πολύ κουρασμένοι για να μαγειρέψετε ένα γεύμα», τονίζει η δρ. Roach.
8. Λιπαρά ψάρια
Οι πηγές λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και οι σαρδέλες, σύμφωνα με την Mayo Clinic, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει το COVID-19, σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση. Οι εν λόγω ερευνητές τονίζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται σε όλο το σώμα σε ένα συγκεκριμένο στρώμα των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της φλεγμονής, σημειώνουν, και αυτό μπορεί να έχει αντιιική δράση. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 ότι η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων. Τούτου λεχθέντος, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τα ωμέγα-3 και το COVID-19.
9. Ελληνικό γιαούρτι
Άλλη μια πηγή πρωτεΐνης, αν και όχι φυτικής προέλευσης είναι το ελληνικό γιαούρτι. Ένα τυπικό δοχείο των 5,3 ουγγιών, προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση, η οποία, σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας ή της διάρκειας ενός επεισοδίου COVID-19 σε ένα έγγραφο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν ευεργετικά μικρόβια στο πεπτικό σύστημα, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανοσία, καθώς και στη λειτουργία των πνευμόνων.
10. Ζεστό τσάι με μέλι
Όπως η κοτόσουπα, έτσι και το ζεστό τσάι μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας και να την ξεπλύνει ή να την αποβάλει μέσω του βήχα από το σώμα, παίρνοντας μαζί του κομμάτια του ιού, λέει ο Δρ. Ascher.
Αντί για ζάχαρη, προσθέστε μέλι στο τσάι σας, προτείνει. «Το μέλι πριν από τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας όταν έχετε COVID και έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης», λέει.
Μελέτη σε ασθενείς που εισήχθησαν για οξύ έμφραγμα με προβλήματα ύπνου στο Ιράν κατανάλωσαν ένα μείγμα μελιού και γάλακτος που καταναλώθηκε δύο φορές την ημέρα για τρεις ημέρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν σημαντικά βελτιωμένο ύπνο σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε αυτό το μείγμα.
Όσον αφορά την αντιμικροβιακή του δράση, προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει ότι το μέλι - και ιδιαίτερα ένα είδος που ονομάζεται μέλι manuka - έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Σε μια ερευνητική ανασκόπηση διατυπώθηκε η θεωρία ότι η δυνατότητα καταστολής της οξείας φλεγμονής, όπως αυτή που παρατηρείται με το COVID-19, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση, αλλά χρειάζονται μελέτες για να αποδειχθεί αυτό το αποτέλεσμα (και αν ο συνδυασμός μελιού και γάλακτος θα είχε επίδραση σε άτομα με COVID-19).
Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά την ανάρρωση από COVID-19
Η κατανάλωση ολόκληρων, υγιεινών τροφίμων είναι προτιμότερη από το να βασίζεστε σε φυτικές θεραπείες, βιταμίνες και συμπληρώματα που έχουν διαφημιστεί για την ικανότητά τους να θεραπεύουν το COVID-19, λέει ο David Cutler, MD, οικογενειακός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το ίδιο ισχύει και για τις λεγόμενες θεραπείες όπως η ιβερμεκτίνη, η υδροξυχλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη, οι οποίες δεν έχει διαπιστωθεί σε μελέτες μεγάλης κλίμακας ότι βοηθούν στο COVID-19 και αντίθετα μπορεί να είναι σοβαρά επικίνδυνες για την υγεία σας, όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Και πάλι, να ξέρετε ότι κανένα τρόφιμο δεν θα εξαφανίσει το COVID-19, ούτε και μία μόνο διατροφική προσέγγιση. Δώστε προσοχή στα συμπτώματά σας και αν έχετε σημάδια όπως δυσκολία στην αναπνοή, επίμονη πίεση ή πόνο στο στήθος ή νέα σύγχυση, καλέστε το 166, προτρέπει το CDC.
Πηγή: Everydayhelath.com