Η κρεατίνη μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεκάδων ερευνών που έχουν αποδείξει ότι συμβάλλει στην ταχεία παραγωγή ενέργειας και μπορεί να ενισχύσει την βραχύβια ανάγκη για αύξηση στην ένταση ή την ταχύτητα που απαιτείται σε αναερόβιες αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο κατά καιρούς η χρήση της έχει συνδεθεί με προβλήματα στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μαζί με την επαρκή πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση της μυικής καταπόνησης μετά από έντονη άσκηση. Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο που η κρεατίνη προωθεί το γλυκογόνο στους μυς, βοηθώντας στην διαδικασία επούλωσης τους.
Μια από τις πιο συχνές παρανοήσεις που συνοδεύουν τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι ότι έχει την δυνατότητα να «χτίζει» μυς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος σε συνδυασμό με τακτική προπόνηση κυρίως με αντιστάσεις και μια καλά ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να αντισταθμίσει τη σαρκοπενία που σχετίζεται με την ηλικία, δηλαδή την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς όπως συμβαίνει μετά από έναν τραυματισμό.
Η λήψη μέσω της διατροφής
Οι τροφές που τείνουν να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες κρεατίνης είναι το κρέας, τα ψάρια και το αγελαδινό γάλα.
Ως συμπλήρωμα, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή της αφορά στην μονοϋδρική κρεατίνη η οποία είναι πολύ κοντά στον τύπο που παράγεται ενδογενώς από τον ίδιο τον οργανισμό.
Η γενική σύσταση για τα άτομα που λαμβάνουν συμπλήρωμα κρεατίνης είναι 3 έως 5 γραμμάρια την ημέρα, με πολλές μελέτες να δείχνουν ότι υψηλότερες δόσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν περαιτέρω πλεονέκτημα αλλά αντίθετα μπορεί να επιβαρύνουν την νεφρική λειτουργία.
Πόσο ασφαλές είναι;
Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανόνες ελέγχου της σύστασης τους από τους αρμόδιους φορείς του κάθε κράτους.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, αφήνει πάντα ανοιχτή την πιθανότητα ένα συμπλήρωμα κρεατίνης να έχει λιγότερη ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα. Επίσης, είναι πιθανό να περιέχει και άλλα συστατικά, εν δυνάμει επιβλαβή για τον οργανισμό. Στην ουσία, λένε οι επιστήμονες, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν δεν προέρχονται αποκλειστικά από την ουσία, αλλά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε σκευάσματος.
Η κρεατίνη δεν είναι ένα αναβολικό στεροειδές, ούτε αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Και μολονότι μια δόση έως 5 γραμμάρια ημερησίως είναι ασφαλής για υγιής ενήλικες, τα άτομα με νεφρική νόσο θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν την χρήση του.
Πηγή: health.harvard.edu