Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ή δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα, λόγω... της ημέρας, η διατροφική αξία τόσο του μπακαλιάρου όσο και της σκορδαλιάς, καλό θα είναι να ξέρετε τα (πολλά) καλά τους αλλά και τις «παρενέργειες» τους σε περίπτωση κατάχρησης ή κάποιων αχρείαστων συνδυασμών.
Ο μπακαλιάρος πρώτα απ' όλα είναι ψάρι που δεν περιέχει λιπαρά εάν καταναλωθεί ψητός ή βραστός. Επειδή όμως οι περισσότεροι τηγανισμένο θα τον βάλουμε στα πιάτα μας πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε μερίδα περιέχει 380 θερμίδες. Η σκορδαλιά από την άλλη έχει κι αυτή τις θερμίδες της, εκτός από τα οφέλη του σκόρδου, ανάλογα με το πως θα παρασκευαστεί. Μπορεί να γίνει είτε με πατάτα είτε με ψωμί. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι θερμίδες της φτάνουν τις 95 με 100 σε μία κουταλιά της σούπας -δεν είναι και λίγες...
Ψάρι με τα... όλα του
Ο μπακαλιάρος είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Β6, Β9, Α και Κ. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, αφού ωφελούν το νευρικό σύστημα, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα η βιταμίνη Α ωφελεί στην όραση και η Κ στην πήξη του αίματος.
Αυτό που πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, είναι ότι ως ψάρι ο μπακαλιάρος περιέχει τα Ω- 3 λιπαρά οξέα τα οποία ως γνωστόν θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον περιέχει σελήνιο και ιώδιο, τα οποία προάγουν την υγεία του θυρεοειδούς αδένα και φώσφορο ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των κυττάρων μας.
Να μης μας διαφεύγει επίσης ότι ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος τόσο σε ασβέστιο όσο και σε βιταμίνη D, ουσίες απολύτως απαραίτητες για τα οστά.
Σκόρδο και λάδι
Τη σκοραδαλιά, λόγω της έντονης γεύσης της, είτε την λατρεύει κανείς είτε τη μισεί -μέση οδός δεν υπάρχει. Αν όμως γνωρίζαμε τα οφέλη της για τον οργανισμό, θα την αγαπούσαμε ακόμη περισσότερο. Η σκορδαλιά λοιπόν, ξεχωρίζει για το σκόρδο και το ελαιόλαδο πρώτες ύλες που περιέχει σε μεγάλες δόσεις και έχουν να προσφέρουν πολλά στην καλή υγεία της καρδιάς. Το σκόρδο, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και το ελαιόλαδο από την άλλη, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό (όπως και η βιταμίνη C που περιέχει).
Τώρα ανάλογα με το αν η σκορδαλιά θα παρασκευαστεί με πατάτα ή ψωμί, τα επιπλέον οφέλη της διαφέρουν. Προτιμούμε σαφώς την πατάτα για επιπλέον βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Καλό είναι να γνωρίζουμε και τα εξής ενόψει του εορταστικού τραπεζιού αλλά και γενικώς:
- Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, συνδυαστικά με μπακαλιάρο σκορδαλιά,
- Δεν υπερβάλλουμε στην κατανάλωση τηγανιτού μπακαλιάρου, γιατί καραδοκούν τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη,
- Δεν το παρακάνουμε με τη σκορδαλιά διότι το σκόρδο ρίχνει την πίεση και μπορεί να αισθανθούμε ατονία ή αδυναμία πιθανός και εντερικά προβλήματα και
- Αποφεύγουμε επιμελώς την υψηλή κατανάλωση πατάτας ως συνοδευτικό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά η γλυκόζη του αίματος.