Ωστόσο, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που τους υποστηρίζουν. Αντίθετα, η επιστήμη δείχνει ότι η βρώμη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία με πολλούς τρόπους. Πρόκειται για επιχειρηματολογία η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να υποστηριχθεί ότι η βρώμη δεν είναι υγιεινή καθώς η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό φαίνεται να συνδέεται με τα αποτελέσματα μετρήσεων γλυκόζης από άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αυτά μπορεί να απεικονίζουν τις φυσιολογικές αλλαγές στη γλυκόζη του αίματος, οι οποίες συμβαίνουν αφού καταναλώσουμε βρώμη.
Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων τροφίμων όπως η βρώμη και άλλα δημητριακά, διασπώνται κατά την πέψη σε σάκχαρα -κυρίως γλυκόζη αλλά και φρουκτόζη και γαλακτόζη. Καθώς τα τρόφιμα διασπώνται, τα επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτή είναι μια φυσιολογική αλλά σημαντική διαδικασία - το σάκχαρο μας παρέχει άμεση ενέργεια ή αποθηκεύεται από τους μύες και τα ηπατικά κύτταρα ως ενεργειακό απόθεμα.
Ορισμένες τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο στο στομάχι πριν φτάσουν στο έντερο. Ως εκ τούτου, θα προκαλέσουν μικρότερη αλλά πιο παρατεταμένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό εξετάζοντας τον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ότι τα σάκχαρα στο πλιγούρι βρώμης και στο κουάκερ απορροφώνται με περίπου τα δύο τρίτα του ρυθμού της ζάχαρης από το λευκό ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι η βρώμη θεωρείται τρόφιμο μέσου γλυκαιμικού δείκτη, παρόμοιο με τα ζυμαρικά, αλλά απορροφάται πιο αργά από πολλά άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για το πρωινό γεύμα.
Γενικά, είναι καλό να απορροφώνται τα τρόφιμα πιο αργά, καθώς πιστεύεται ότι αυτό βοηθά στον έλεγχο της όρεξης. Έτσι, ενώ το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση βρώμης, η αύξηση αυτή αποτελεί φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας.
Αλλά ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης μας λέει πόσο γρήγορα απορροφώνται τα σάκχαρα από τον οργανισμό, δεν εξετάζει πραγματικά το μέγεθος της μερίδας της τροφής. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε με τη μία, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μετά το γεύμα -ακόμη και αν είναι φυσιολογικά συνολικά.
Η μείωση της χοληστερόλης
Η βρώμη είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες όχι μόνο μας βοηθούν να μείνουμε χορτάτοι μετά το φαγητό, αλλά και να διατηρούμε το έντερο υγιές.
Η βρώμη περιέχει συγκεκριμένους τύπους φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες. Αυτές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη (που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2), αύξησης βάρους, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης. Οι β-γλυκάνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτή η επίδραση που μειώνει τη χοληστερόλη είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η β-γλυκάνη δεσμεύεται με τη χολή, ένα υγρό που βοηθά στην πέψη, στο έντερό μας. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα της χολής που μπορεί να επαναπορροφηθεί στο σώμα ως χοληστερόλη.
Αλλά για να έχετε αυτά τα οφέλη από τις β-γλυκάνες, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 3g από αυτές καθημερινά. Δεδομένου ότι μια μέση μερίδα βρώμης 30 γρ. περιέχει 1 γρ. β-γλυκάνες, συνδυάζοντας ένα μπολ κουάκερ με άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε β-γλυκάνες (όπως κέικ βρώμης και κριθάρι με μαργαριτάρια) μπορείτε να σας βοηθήσει να λαμβάνετε αρκετές από αυτές τις σημαντικές φυτικές ίνες στη διατροφή σας κάθε μέρα.
Βρώμη και υγεία του εντέρου
Το πλιγούρι βρώμης είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτό έχει οδηγήσει σε προτάσεις ότι η βρώμη μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου μας.
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός από την αύξηση του αριθμού των βακτηρίων που συνδέονται με ένα υγιές έντερο, η βρώμη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας.
Αυτά παράγονται από βακτήρια και βοηθούν στη θρέψη των κυττάρων του παχέος εντέρου. Μπορεί ακόμη να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε την όρεξή μας και να ελέγξουμε τα λίπη και τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.
Αν και όλα τα πλιγούρια βρώμης περιέχουν φυτικές ίνες, ο τρόπος με τον οποίο αλέθονται μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα χωνεύονται. Η στιγμιαία βρώμη χωνεύεται ταχύτερα σε σύγκριση με τη βρώμη σε ρολό, λόγω του τρόπου άλεσης.
Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, η βρώμη χρειάζεται ατμό και θέρμανση πριν κοπεί ή τυλιχτεί. Αυτό γίνεται για να σταματήσουν τα ένζυμα να διασπούν τα λίπη της βρώμης, τα οποία θα προκαλούσαν ταχεία αλλοίωση.
Η βρώμη μπορεί να τυλιχτεί για να γίνουν μεγαλύτερες νιφάδες βρώμης ή να κοπεί πρώτα πριν τυλιχτεί για να γίνει γρήγορη ή στιγμιαία βρώμη. Η μεγαλύτερη (τυλιγμένη) βρώμη χωνεύεται πιο αργά από την κομμένη βρώμη.
Η παρασκευή βρώμης με γάλα μπορεί να προσθέσει πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες. Αλλά ακόμη και αν ο χυλός σας φτιάχνεται με νερό, η βρώμη είναι καλή πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ως έχει. Αυτά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, την υγεία των οστών και την επούλωση πληγών. Έτσι, παρόλο που η βρώμη μπορεί να μην είναι εμπλουτισμένη με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα δημητριακά, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και απέχει πολύ από το να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά.
Η βρώμη έχει σαφώς οφέλη. Αλλά αυτό που αναδεικνύεται ως συμπέρασμα είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι τέλειο -ή εντελώς βλαβερό- για την υγεία μας. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα θετικά και τα αρνητικά των μεμονωμένων τροφίμων, ακόμη και της βρώμης, και να εξετάσουμε αντ' αυτού πώς όλα τα τρόφιμα στη διατροφή μας λειτουργούν συνεκτικά όταν πρόκειται για την υγεία του οργανισμού.