Το συκώτι, επίσης, επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε, φιλτράρει το αίμα και μεταβολίζει τα φάρμακα που λαμβάνουμε, αποθηκεύει γλυκογόνο, παράγει χημικές ουσίες που βοηθούν στην πήξη του αίματος, παράγει τη χολή και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το ήπαρ αξίζει της προσοχής μας ακόμα και αν δεν είμαστε... φίλοι του αλκοόλ, κυρίως λόγω μιας ασθένειας, τη μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος (NAFLD) που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η NAFLD, όπως δείχνει και η ονομασία της δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει ακριβώς στην ίδια βλάβη που προκαλείται από την έντονη κατανάλωση αλκοόλ τη γνωστή σε όλους μας κίρρωση του ήπατος.
Όπως αναφέρθηκε η NAFLD είναι ένα πρόβλημα που φορά το λίπος. Πρόκειται για Εναποθέσεις λίπους που σχηματίζονται στο συκώτι συνήθως λόγω του υπερβολικού βάρους, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και των υψηλών συγκεντρώσεων τριγλυκεριδίων.
Προκειμένου να αποφύγει κανείς τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος τη NAFLD πρέπει να κάνει όλα όσα υποστηρίζουν ένα πιο υγιές σώμα συνολικά και συνίστανται και σε άλλες, εξίσου σοβαρές, παθήσεις
Συγκεκριμένα:
- απώλεια βάρους
- κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης
- τακτική σωματική άσκηση και
- διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο
Η διατροφή με φρούτα
Ιδανική διατροφή για την υγεία του ήπατος είναι αυτή που περιέχει φρούτα, καθώς καταπολεμούν την εν λόγω φλεγμονή. Αναμφισβήτητα το καλύτερο φρούτο που μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε το συκώτι μας να δουλεύει «ρολόι» είναι τα βατόμουρα.
«Τα άγρια βατόμουρα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ανθοκυανινών, μια φυσική χρωστική ουσία που τους προσδίδει την γνωστή μπλε απόχρωση», σύμφωνα με τη διατροφολόγος Lauren Manaker, η οποία είναι μέλος της ομάδας επιστημονικών συμβούλων του eatthis.com. Η ίδια προσθέτει πως «τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να εξουδετερώσουν το οξειδωτικό στρες και να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το ήπαρ».
Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στις φλούδες των κόκκινων, μοβ και μπλε φρούτων, λαχανικών και δημητριακών και σύμφωνα με έρευνες το περιεχόμενό τους είναι ανάλογο με την πυκνότητα του χρώματος. Έτσι, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα βακκίνια, τα φραγκοστάφυλα και οι φράουλες θεωρούνται όλα καλές πηγές αντιοξειδωτικών.
Συμπέρασμα; Οσο πιο βαθύ και πλούσιο είναι το χρώμα των μούρων -και όχι μόνο- τόσο το καλύτερο.
Πηγή: Eatthis.com