Στη διάρκεια του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις επτά το απόγευμα, θα παρουσιαστούν οι καινοτόμες προσεγγίσεις και θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση του ρόλου της τεχνολογίας στην προσέγγιση και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Επιπλέον, θα ερευνηθούν οι επίκαιρες προκλήσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη ψυχοθεραπεία και θα συζητηθεί ο προβληματισμός για το πώς οι θεραπευτές προσαρμόζονται στον ψηφιακό κόσμο, διατηρώντας την ανθρώπινη επαφή.
Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχιατρική και θα εξεταστούν οι προοπτικές, οι κίνδυνοι και οι προσδοκίες στην εξέλιξη της προσέγγισης των ψυχικών νόσων, προσφέροντας μια έμπρακτη κατανόηση του τρόπου που η τεχνολογία αναμορφώνει τον τομέα της ψυχική υγείας. Τέλος, θα συζητηθούν τα ηθικά και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναδεικνύοντας την σημασία του νομικού πλαισίου για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.
Στη εκδήλωση θα προεδρεύσουν ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης και η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής ΑΠΘ Εύα-Μαρία Τσαπάκη. Θα μιλήσουν η ψυχολόγος Μαρία Ρουμελιώτη με θέμα «Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου», η ψυχολόγος Γεωργία-Μαρία Μαλλιά με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και ψυχοθεραπεία: σύγχρονες προκλήσεις», ο ιατρός Ιωάννης Παπάζογλου: με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και ψυχιατρική: εφαρμογές, κίνδυνοι και προσδοκίες στην προσέγγιση των ψυχικών νόσων» και η κοινωνική λειτουργός Άννα Λαμπροπούλου: με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνικά δικαιώματα και ηθικά ζητήματα».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το webinar μέσω zoom κάνοντας εγγραφή εδώ.