Παγκοσμίως, πάνω από ένα στα τρία θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί, ενώ στην ΕΕ ένα στα πέντε θύματα είναι παιδί, η πλειονότητα των οποίων είναι κορίτσια.
Σήμερα, με αφορμή τη 10η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) και η συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της εμπορίας παιδιών.
Η στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025 περιγράφει τη δέσμευση και τις προσπάθειες της ΕΕ για την προστασία των παιδιών και την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών εμπορίας ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ τέθηκαν σε ισχύ την 14η Ιουλίου 2024 και αποτελούν ένα νέο ορόσημο στην καταπολέμηση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα παράσχουν ισχυρότερα εργαλεία στις αρχές επιβολής του νόμου και στις δικαστικές αρχές για τη διερεύνηση και τη δίωξη νέων μορφών εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης που γίνεται μέσω διαδικτύου.
Για παράδειγμα, το εθνικό δίκαιο θα πρέπει να χαρακτηρίζει ως εμπορία ανθρώπων την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας, τους καταναγκαστικούς γάμους και τις παράνομες υιοθεσίες. Η εν γνώσει χρήση υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων θα καταστεί επίσης ποινικό αδίκημα.
Μέσω της χρηματοδότησής της, η Επιτροπή στηρίζει έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εντοπισμού, της παροχής συνδρομής, της στήριξης και της ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών που είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων με προϋπολογισμό ύψους 6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, είναι επί του παρόντος ανοικτή έως τις 21 Αυγούστου 2024.