Πολλές εταιρείες προχώρησαν ακόμα περισσότερο προσθέτοντας στις συσκευές που κατασκευάζουν και την μέτρηση της ποσότητας σακχάρου στον οργανισμό. Πόσο ασφαλείς όμως είναι οι μετρήσεις τους;
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι συσκευές αυτές από τα απλά ρολόγια έως και τα πιο εξειδικευμένα smartwatches δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια το σάκχαρο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται, ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια, ή πιστοποίηση σε «έξυπνα ρολόγια», να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου. Ο FDA, επισημαίνει ότι κάθε ασθενής, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του, για τις μεθόδους μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα του και να μην θεωρεί δεδομένη, την ακρίβεια στις μετρήσεις που κάνουν τα ρολόγια. Αντίθετα συστήνει τη χρησιμοποίηση πιστοποιημένων συσκευών.
Υπάρχουν επίσης ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί για να πουλήσουν «μη επεμβατικά έξυπνα ρολόγια παρακολούθησης της γλυκόζης». Αυτοί οι ιστότοποι μπορεί να φαίνονται νόμιμοι και να διαθέτουν χιλιάδες κριτικές πέντε αστέρων με φωτογραφίες, αλλά δεν πωλούν πιστοποιημένα προϊόντα. Αυτά τα ψεύτικα ρολόγια και «έξυπνα δαχτυλίδια», σύμφωνα με τον FDA, υπόσχονται επίσης σωρεία χαρακτηριστικών παρακολούθησης της υγείας και ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι εγκεκριμένα από τον FDA, κάτι που δεν ισχύει. Οι ιστότοποι αυτοί -είναι προφανές- έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν τους καταναλωτές.