Τα έξυπνα ρολόγια που εξελίσσονται σε εργαλείο διάγνωσης για μια σειρά από προβλήματα υγείας, θα μπορούσαν ακόμη και να προβλέψουν τον κίνδυνο άνοιας για τους χρήστες τους όπως προκύπτει από νέα έρευνα.
Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 Βρετανούς που φορούσαν τις συσκευές, όσοι περπατούσαν πιο τακτικά και με ταχύτερο ρυθμό είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση ή γνωστική έκπτωση.
Αναλύοντας τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο νωρίς και κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά περίπου 60 %.
Οι επιστήμονες, σήμερα, δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τέτοια έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο συλλογής στοιχείων για την άνοια.Όμως, τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Ο Dr Lloyd Chan και η Dr Maria Teresa Espinoza Cerda, ερευνητές του Neuroscience Research Australia, δήλωσαν: «Η έρευνα αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα χρήσης των smartwatches και των fitness trackers για τον έλεγχο της άνοιας.
'Με τον μη επεμβατικό και εύχρηστο χαρακτήρα τους, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου μέσω της καθημερινής δραστηριότητας και των προτύπων ύπνου'.
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 47.371 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίοι φορούσαν συσκευές καρπού για έως και επτά ημέρες.Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης επτάμισι ετών, 387 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια.
Γράφοντας στο περιοδικό International Psychogeriatrics, οι ερευνητές δήλωσαν ότι για κάθε 4,6 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο αύξηση της ταχύτητας βάδισης, ο κίνδυνος άνοιας μειώθηκε κατά 32%.
Για κάθε επιπλέον 3.200 βήματα που περπατούσαν, ο κίνδυνος μειωνόταν επίσης κατά 30 % κατά μέσο όρο.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με φυσιολογική διάρκεια ύπνου, όσοι κοιμούνταν πολύ - πάνω από εννέα ώρες - αύξησαν τις πιθανότητες διάγνωσης άνοιας κατά 50%.
Και όσοι κοιμούνταν νωρίς - πριν από τις 9 μ.μ. - είχαν 60 % περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν σε σχέση με όσους είχαν «κανονική ώρα ύπνου».
Οι επιστήμονες, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως το ότι δεν συμπεριέλαβε πληροφορίες που αφορούσαν ειδικά την άνοια από τους συμμετέχοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.
Όμως η χρήση αισθητήρων καρπού «αποκτά πραγματικά δεδομένα, με αποτέλεσμα την ακριβέστερη αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της βάδισης και του ύπνου», σημείωσαν.
Ελπίζουν ότι με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου - οι οποίοι αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε - οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από τη νόσο.
Ο τρόπος ζωής αποφασιστικής σημασίας για την εκδήλωση της νόσου
Αυτό συμβαίνει καθώς μια μελέτη-ορόσημο τον περασμένο Ιούλιο έδειξε ότι σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν με την αντιμετώπιση 14 παραγόντων του τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία.
Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες παγκοσμίως διαπίστωσαν ότι δύο νέοι παράγοντες κινδύνου - η υψηλή χοληστερόλη και η απώλεια όρασης - ευθύνονται συνδυαστικά για σχεδόν ένα στα δέκα κρούσματα άνοιας παγκοσμίως.
Οι παράγοντες αυτοί προστίθενται σε 12 υφιστάμενους παράγοντες, που κυμαίνονται από την κληρονομικότητα έως το κάπνισμα, που όπως έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί αυξάνουν τον κίνδυνο.
Πλην της γήρανσης οι ειδικοί δήλωσαν ότι το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κοινωνική απομόνωση και η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις της πάθησης.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet, παρέχει περισσότερες ελπίδες από «ποτέ» ότι η διαταραχή που καταστρέφει τη μνήμη και πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ΠΗΓΗ: DailyMail