Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κριστιάν Λιντμάγερ είπε ότι τα τρία αυτά νοσοκομεία είναι το Αλ Σίφα -από το οποίο 28 βρέφη έχουν ήδη διασωθεί- το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ Άχλι, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως έσχατη λύση.
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη τόνισε πως ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Γάζας στερείται της δυνατότητας να αναζητήσει υγειονομική φροντίδα
«Η τέλεια καταιγίδα»
Την ίδια ώρα η Unicef κάνει λόγο για μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» στην πολύπαθη περιοχή εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού .
«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.
«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.
«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ και υπογράμμισε πως «τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας».
Ο Κρίστιαν Λιντμάγερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου.
Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.