Αυτό, κατά τον κ. Μιχάλη Γιαννάκο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και άλλα νησιά να έρχονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν και να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειες τους.
Ειδικότερα, η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:
«Η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν εκτός την Κρήτη και όλα τα νησιά. Η μία στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Και οι δύο κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών παιδοχειρουργών.
Τα παιδιά ηλικίας εως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα και για μία σκωληκοειδίτιδα να έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να χειρουργηθούν. Η επικινδυνότητα είναι μεγάλη για τα παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους.
Η παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων ξέμεινε με δύο παιδοχειρουργούς. Έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης.
Η παιδοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ βρίσκεται στα ίδια χάλια. Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος εγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο ΑΤΤΙΚΟ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερείες στο ΠΑΓΝΗ και εκείνη δήλωσε παραίτηση. Η συνάδελφος έχει τέσσερα παιδιά και προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από τα Χανιά στο Ηράκλειο.
Με τέτοια διαχείρηση της μιζέριας οι δύο κλινικές όπως πάνε θα βάλουν λουκέτο. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές. Θα κινδυνέψουν παιδιά. Θα ταλαιπωρούνται με διακομιδές γονείς και παιδιά τζάμπα.
Για να ανακοπεί το κύμα φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση με αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και άλλα ποσοτικά και ποιοτικά κίνητρα».