Συγκεκριμένα το ηφαιστειακό μείγμα που εκτοξεύτηκε από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα που βρυχάται από το βράδι της Δευτέρας 22 Ιουλίου, εμφανίστηκε πάνω από την Αττική και την βόρεια Πελοπόννησο το απόγευμα της Τρίτης.
Η τέφρα και τα θειικά αέρια έφτασαν σε ύψος έως και 8 χλμ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Ινστιτούτο ανέφερε πως παρακολουθεί το φαινόμενο αφού τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος «PollyXT lidar» (σ.σ.: πρόκειται για συσκευή μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων) του Αστεροσκοπείου που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ.
«Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα δεδομένα από το όργανο και να παρέχουμε προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων, με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART», κατέληξε στην ανάρτησή του το ινστιτούτο.