Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσίσκο Κόμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου «πήραμε την απόφαση να κηρύξουμε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης», διευκρινίζοντας πως το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών μηνών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του δάγκειου πυρετού το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 12.263 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 152% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Στο πλαίσιο του μέτρο, που αφορά διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα γίνουν ιδίως ψεκασμοί για να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερα κουνούπια που είναι φορείς του ιού.
Σκοπός «αυτής της επέμβασης και του διυπηρεσιακού συντονιστικού οργάνοθυ είναι να προληφθεί η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ουάλτερ Μονρόι, θυμίζοντας πως η χειρότερη επιδημία του δάγκειου πυρετού είχε καταγραφεί το 2019, με πάνω από 50.000 καταγεγραμμένες μολύνσεις.
Το τρέχον διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των μεγάλων βροχών στη Γουατεμάλα. Έτσι, τα κουνούπια-φορείς του ιού εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά.
Ο δάγκειος πυρετός χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του τις διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.