Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γιώργο Σουρβίνο ο οποίος μίλησε στο CRETA TV και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ενήλικες και εντοπίζονται μόνο στα Χανιά, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Όλα τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δείγματα υπό διερεύνηση, με τον κ. Σουρβίνο να εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στην Κρήτη για διασπορά ή έξαρση κρουσμάτων. Τα κρούσματα περιορίστηκαν άμεσα».
Πάντως στις υγειονομικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αυξάνονται όχι μόνο τα κρούσματα ιλαράς αλλά και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, ο οποίος μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, «η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα είναι 45 φορές πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αν ένας έχει περάσει στο παρελθόν ιλαρά έχει αποκτήσει ανοσία».
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Η άμεση αντιμετώπιση
Ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, βήχας, πόνος και γενική αδιαθεσία, καθώς και δερματικά εξανθήματα.
Ο κ. Νίκος Βουδούρης, μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, μιλώντας στο CRETA κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους. Πρόσθεσε δε, ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει σε πολύ καλά επίπεδα. «Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό. Αν τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης.
Η ομάδα εργασίας και τα έξι μέτρα
Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, ομάδα εργασίας, η οποία είναι υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (ΕΕΕ), Βασιλικής Παπαευαγγέλου.
Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.
Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα κατά σειρά προτεραιότητας:
- Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
- Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
- Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
- Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
- Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
- Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.
Επικαιροποιημένη έκθεση από τον ΕΟΔΥ
Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την ιλαρά στη χώρα μας με στατιστικά στοιχεία από το 2004 έως και το 2023.
Στην έκθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «κατά την χρονική περίοδο 2004-2023 εκδηλώθηκαν τρεις επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας κατά τα έτη 2005-2006, 2010-2011 και 2017-2018.
- Δηλώθηκαν συνολικά 4.151 κρούσματα με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση στο σύνολο της χώρας 1,92/100.000 πληθυσμού. Η πλειοψηφία
των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%), αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Δηλώθηκαν συνολικά τέσσερις θάνατοι με μέση
ετήσια θνητότητα 0,02%. - Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή εμβολιασμού αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
- Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών με έμφαση στους εμβολιασμούς ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, νεαρών εφήβων και ενηλίκων που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους στο παρελθόν, καθώς και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών».
Δείτε εδώ τη συνολική έκθεση του ΕΟΔΥ.