Συγκεκριμένα, ο Λέιφ Έρικ Ζάντερ, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Charite, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας, τόνισε πως «τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα διεθνώς χρειάζονται επειγόντως στην Αφρική, στις περιοχές όπου εξαπλώνεται τώρα ο ιός (…) έτσι ώστε όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανοσία».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αύξησε νωρίτερα το βαθμό του κινδύνου για την mpox, μία ημέρα αφού επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε μια πρώτη μόλυνση με το νέο στέλεχος του ιού εκτός της αφρικανικής ηπείρου, στη Σουηδία.
Ο Ζάντερ είπε ότι ήταν «αναπόφευκτο» να εξαπλωθεί ο ιός αλλά σε αναπτυγμένες περιοχές, όπως στην Ευρώπη, ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός προς το παρόν».
«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε από την προηγούμενη επιδημία το 2022, πολλές κοινότητες έχουν ευαισθητοποιηθεί. Γνωρίζουν την ασθένεια (…) επίσης κάναμε εκστρατείες εμβολιασμού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, έτσι μπορεί να υπάρξει κάποια προϋπάρχουσα ανοσία», είπε ο καθηγητής ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποβάλλονται σε εξετάσεις όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, παντού στον κόσμο και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί το ξέσπασμα της ασθένειας στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην Αφρική, όπου πολλές περιοχές δεν διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.