Αρχικά στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής και κατά συνέπεια γιορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου. Κατά τη δεκαετία του 1960 ωστόσο άρχισε να καθιερώνεται ο εν λόγω εορτασμός τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με την Ελλάδα να ακολουθεί κατά πόδας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ,
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Η σύγχρονη εορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Πότε άλλοτε γιορτάζεται
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημέρα της Μητέρας δεν γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο την ίδια ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφοροποίησης είναι η Αγγλία, όπου η ημέρα τιμάται δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.
Φέτος γιορτάστηκε στις 10 Μαρτίου – ημέρα κατά την οποία η Κέιτ Μίντλετον ανήρτησε την ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία με τα παιδιά της, που προκάλεσε σάλο και οδήγησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας να πει «mea culpa». Δεν είχε γίνει ακόμη γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο.