Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά το γεγονός ότι η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, θα έχει και φέτος τη σημαντικότερη παρουσία από την Ελλάδα με 24 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Θεραπευτικής Κλινικής θα παρουσιάσουν τέσσερις προφορικές ανακοινώσεις που αφορούν στο ρόλο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα (από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο), τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 2 σχετικά με το ρόλο της δαρατουμουμάμπης σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση υψηλού κινδύνου με προσβολή της καρδιάς (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη), καθώς και τη συχνότητα της περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μονοκλωνική γαμμαπάθεια (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και τον επ. Καθηγητή Παναγιώτη Ζη).
Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια θα αντικαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος. Ο κ. Δημόπουλος συμμετέχει επίσης στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης φάσης 3 ISKIA που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του καινοτόμου συνδυασμού της ισατουξιμάμπης μαζί με καρφιλζομίμπη και λεναλιδομίδη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. Η εργασία αυτή έχει επιλεγεί ανάμεσα στις έξι πιο σημαντικές προφορικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου.
Η ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής θα έχει επίσης 20 αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούν τη βιολογία και τη θεραπεία των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 4 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ υπό τον Καθηγητή Δημόπουλο, σε συνεργασία με Καθηγητές από το Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγητής Ανδρέας Σκορίλας, Αν. Καθηγητής Μαργαρίτης Αυγέρης), 1 μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής σε συνεργασία με τη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 1 μελέτη σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 10 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Θεραπευτική Κλινική και που περιλαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες και 4 κλινικο-εργαστηριακές μελέτες σε συνεργασία της Θεραπευτικής Κλινικής με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού όπως η Mayo Clinic στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Harvard και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ, το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο της Πάβια στην Ιταλία.