H καραντίνα και ο κορονοϊός ήταν ο λόγος που έκλεισαν τα γυμναστήρια. Ωστόσο, κατά το lockdown, αναδείχθηκε η διάθεση των Ελλήνων να βγουν από τα σπίτια τους για να αθληθούν. Η εικόνα με Έλληνες να τρέχουν και να γυμνάζονται καθημερινά στους δρόμους ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Με την επιστροφή των Ελλήνων στη δουλειά, ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται και οι προτεραιότητες αλλάζουν ξανά. Κάποιοι, μάλιστα, βρίσκουν δικαιολογία να μη γυμναστούν, τονίζοντας ότι οι τυχόν επισκέψεις του σε γυμναστήρια αυξλάνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19/
Σύμφωνα, πάντως, με μία μελέτη στη Νορβηγία, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Ειδικότερα, η μελέτη κατέληξε ότι όσοι πήγαιναν στα γυμναστήρια ήταν το ίδιο πιθανό να μολυνθούν με εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτά τα αποτελέσματα οδήγησαν στην επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στη Νορβηγία. Χρειάζεται, πάντως να γίνει μία επανεξέταση της μελέτης από συναδέλφους για να επικυρωθεί η εγκυρότητά της.
Οι επιδημιολόγοι, πάντως, δεν είναι σίγουροι. Θεωρούν ότι ο λόγος που κανείς δε μολύνθηκε στα γυμναστήρια του Όσλο σχετίζεται με τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων στην πόλη, την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η μελέτη. Δε θεωρούν, δηλαδή, ότι είναι ασφαλές να σηκώνεις βάρη και να ιδρώνεις στα μηχανήματα.
Η μελέτη
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο ο κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Μέτε Κάλαγκερ. Ο ίδιος και συνάδελφοί του συνεργάστηκαν με γυμναστήρια για να συγκεντρώσουν 4 χιλιάδες συμμετέχοντες εκ των οποίων κανείς δεν είχε εξεταστεί για COVID-19 τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε εκείνο το σημείο, η Νορβηγία μετρούσε 8309 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 245 θανάτους από το Φλεβάρη, με το αποκορύφωμα της πανδημίας για τη χώρα να συμβαίνει στις αρχές του Μάη.
Παρόλο που τα γυμναστήρια στη Νορβηγία ήταν ακόμα κλειστά, στους μισούς από τους συμμετέχοντες, τους δόθηκε η ευκαιρία να γυμναστούν σε 5 γυμναστήρια που άνοιξαν για τους σκοπούς της μελέτης. Κατά την εκγύμνασή τους, διατηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, όπως η απολύμανση των οργάνων μετά από κάθε χρήση και η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων. Τα μόνα άτομα που συνάντησαν οι συμμετέχοντες ήταν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και το προσωπικό του γυμναστηρίου. Περισσότεροι από το 80% των ανθρώπων στο γκρουπ αυτό επισκέπτονταν το γυμναστήριο τουλάχιστον μία φορά στην περίοδο 2 εβδομάδων της μελέτης και σχεδόν το 40% το επισκέφθηκε παραπάνω από 6 φορές. Στους υπόλοιπους μισούς δεν επετράπη να επισκεφτούν το γυμναστήριο και συνέχισαν κανονικά τις ζωές τους. Μετά από 2 εβδομάδες και τα 2 γκρουπ εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν προσβλήθηκαν από τον COVID-19.
Σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων έστειλαν τα τεστ τους. Κανείς από τους 1868 ανθρώπους δεν διαγνώστηκε θετικός στο ελεγχόμενο γκρουπ και μόνο ένας από του 1896 που πήγαιναν στο γυμναστήριο προσβλήθηκε από τον ιό. Ο Κάλαγκερ και οι συνάδελφοι τους έψαξαν τα ιατρικά ιστορικά, επίσης, και διαπίστωσαν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο με παράπονα σχετικά με COVID-19.
Οι ενστάσεις
Σύμφωνα, πάντως, με τον επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο College Cork, Ντάρεν Ντάχλι, αυτό δε σημαίνει ότι τα γυμναστήρια είναι ασφαλή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το Όσλο μετρούσε ελάχιστα νέα κρούσματα, με τα 24 σε μία μέρα να αποτελούν το μέγιστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πληθυσμός στη Νορβηγία είχε ήδη πολύ λίγες πιθανότητες μόλυνσης για να εντοπιστεί κάποια διαφορά στα 2 γκρουπ.
Η Emily Smith, μία άλλη επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο George Washington συμφωνεί: «Δεν υπήρχε κανείς άρρωστος που πήγε στο γυμναστήριο κατά τη μελέτη. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα συμβεί όταν κάποιος με COVID που ίσως δεν παρουσιάζει κανένα ή έχει ήπια συμπτώματα, πάει στο γυμναστήριο, μοιραστεί τα αποδυτήρια με άλλους και ασκηθεί.
Παράλληλα, η Smith επισημαίνει ότι η διάρκεια της μελέτης ήταν μικρή: «Τα άτομα που πήγαν στο γυμναστήριο μετά τις πρώτες μέρες της μελέτης, ίσως εκτέθηκαν αλλά ίσως όταν πραγματοποίησαν το τεστ, ο ιός δε μπορούσε να εντοπιστεί γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η περίοδος επώασης.
Συμπέρασμα
Ο Κάλαγκερ συμφωνεί ότι τα αποτελέσματα δε μπορούν να καθορίσουν αν είναι ασφαλής η επίσκεψη σε γυμναστήρια, όπως στην Αριζόνα που τα κρούσματα είναι πολλά. Ωστόσο, τόνισε ότι σε μέρη με μικρό αριθμό κρουσμάτων είναι ασφαλής η άσκηση στα γυμναστήρια.
Η επόμενη δοκιμή του Κάλαγκερ θα περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο δείγμα στα ανοιχτά πια γυμναστήρια του Όσλο. Έτσι, θα μπορούν να εξαχθούν πιο ακριβή συμπεράσματα για την ασφάλεια της άσκησης στα γυμναστήρια κατά την περίοδο του κορονοϊού.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3i4I1Wm