Ο σύλλογος εργαζομένων κάνει λόγο για απαξίωση των Δημόσιων Οδοντοτεχνικών-Οδοντοπροσθετικών Εργαστηρίων και ζητάει την αναβάθμισή τους στο πλαίσιο της εύρυθμης και ορθής λειτουργίας του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας
Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:
«Οι πολίτες της Χώρας μας, ειδικά οι οικονομικά ευάλωτοι, ηλικιωμένοι και παιδιά, απαιτούν, αξιώνουν υψηλές παροχές υγείας οδοντοπροσθετικών, ορθοδοντικών εργασιών από Δημόσιες Δομές Υγείας.
Δυστυχώς επισημαίνουμε την απαξίωση των Δημόσιων Οδοντοτεχνικών-Οδοντοπροσθετικών Εργαστηρίων όπου παρέχονται δωρεάν, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία ολικές, μερικές οδοντοστοιχίες, ορθοδοντικά μηχανήματα όταν το κόστος των ολικών οδοντοστοιχιών άνω-κάτω γνάθου σε ιδιώτη Οδοντίατρο είναι περίπου 2.000 ευρώ και για Ορθοδοντική θεραπεία περίπου 3.000 ευρώ όταν στα δημόσια Ορθοδοντικά κέντρα τα παιδιά έως 14 ετών λαμβάνουν δωρεάν ορθοδοντική θεραπεία.
Βασική θέση του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε είναι ότι το σύστημα Υγείας της Π.Φ.Υ. θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν τα Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα υψηλού επιπέδου οδοντοπροσθετικών παροχών και Ορθοδοντικών θεραπειών, με υλικά υψηλής ποιότητας αντίστοιχα των ιδιωτών.
Στην πραγματικότητα μετά το 2006 δεν έχει γίνει καμία σημαντική πρόσληψη οδοντοτεχνιτών για την στελέχωση των εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 485/27-2-2014 για τη μετάβαση του προσωπικού από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. στο Π.Ε.Δ.Υ. καταγράφηκαν 198 θέσεις Οδοντοτεχνιτών μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ. στην Π.Φ.Υ., όμως μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν απομείνει λιγότεροι από 50 Οδοντοτεχνίτες, κατά συνέπεια οι συγκεκριμένες παροχές να οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση και την ουσιαστική κατάργηση τους, με επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε τονίζει τα κάτωθι:
Υπήρχαν στην Αττική συνολικά δώδεκα (12) Οδοντοπροσθετικά εργαστήρια και σήμερα έχουν απομείνει οκτώ (8). Στην Αττική, πολλά Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια των Κέντρων Υγείας έχουν κλείσει, χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας Πατησίων, Κ.Υ. Ζωγράφου, Κ.Υ. Περιστερίου και πρόσφατα καταγγείλαμε την κατάργηση του Οδοντοπροσθετικού Εργαστηρίου Κ.Ο.Π. του Κ.Υ Νίκαιας που στεγαζόταν σε κτίριο του Γ.Ν.Δ.Α. « Η Αγία Βαρβάρα».
- Τα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας Αλεξάνδρας και Πειραιά, υπολειτουργούν, ειδικά στο Κ.Υ. Αλεξάνδρας υπάρχουν μόνο δύο (2) οδοντοτεχνίτες.
- Στο Κ.Υ. Αμαρουσίου του Οδοντοτεχνικού Εργαστηρίου έχουν απομείνει τέσσερις (4) εργαζόμενοι και ένας από αυτούς οδεύει προς συνταξιοδότηση.
- Στο Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Νέου Κόσμου εργάζονται δύο οδοντοτεχνίτες όπου υπάρχουν δύο (2) κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα μεγάλη λίστα αναμονής.
- Στο Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Παγκρατίου υπήρχε στελέχωση με εννέα (9) άτομα προσωπικό και έχουν απομείνει μόνο δύο (2), από τους οποίους ο ένας οδεύει προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα λίστα αναμονής 1,5 έτους.
- Το Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Καλλιθέας υπολειτουργεί με μια (1) αποσπασμένη οδοντοτεχνίτρια από το Κ.Υ. Πειραιά και μία ακόμα εργαζόμενη, η οποία οδεύει προς συνταξιοδότηση.
- Το Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Αγ. Αναργύρων είναι κατακερματισμένο με έναν (1) εργαζόμενο, ο οποίος οδεύει προς συνταξιοδότηση.
Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης θα κλείσουν τα περισσότερα Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια των Κέντρων Υγείας στην Αττική.
Ο Σύλλογος μας διερωτάται: «Πού θα εξυπηρετούνται οι πολίτες στην Αττική;», «Είναι τελικά προτεραιότητα η Π.Φ.Υ. για την κυβέρνηση;»
Ίδια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:
- Στη Θεσσαλονίκη το Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο από δεκαέξι (16) οδοντοτεχνίτες που υπηρετούσαν το 2006, έχει απομείνει με έξι (6), με τους μισούς σε ηλικία προς συνταξιοδότηση και το ορθοδοντικό εργαστήριο από τους έξι (6) οδοντοτεχνίτες έχει μείνει με δύο (2) εργαζόμενους.
- Στην Κρήτη η κατάσταση είναι τραγική με αναμονή 3 ετών τουλάχιστον!! Πιο συγκεκριμένα, στα Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια στα Χανιά από τέσσερις (4) οδοντοτεχνίτες, παραμένει μόνο ένας και αυτός πλέον δεν απασχολείται ως οδοντοτεχνίτης, στο Ρέθυμνο από τέσσερις (4) οδοντοτεχνίτες έχουν μείνει δύο (2) εργαζόμενοι, στο Ηράκλειο υπηρετεί μόνο (1) ένας Οδοντοτεχνίτης και στην Ιεράπετρα επίσης μόνο ένας ο οποίος εξυπηρετεί τον οδοντίατρο του Ηρακλείου!!
- Στην Πάτρα δεν λειτουργεί πλέον το μοναδικό Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο.
Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, ζοφερό, παροχές Υγείας, θέσεις εργασίας σε Δημόσιους Φορείς Υγείας που τόσα χρόνια έχουν αξιολογηθεί ως απαραίτητοι, σημαντικοί να καταργούνται λόγω υποστελέχωσης και άλλων σκοπιμοτήτων. Επίσης, είναι δυσάρεστο ότι η παροχή αυτή υποστηρίζεται πλέον από ελάχιστο επικουρικό προσωπικό αλλά και από συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ, όμως δεν επαρκούν να εξυπηρετήσουν το πληθυσμό, παρόλο που στις Υγειονομικές Περιφέρειες υπάρχουν πολλά αιτήματα των Κέντρων Υγείας, για προσλήψεις Οδοντοτεχνιτών, Οδοντιάτρων, Ορθοδοντικών, Γναθοχειρουργών, Παιδοδοντιάτρων όπου δεν έχουν υλοποιηθεί.
Κατόπιν όλων αυτών, και με δεδομένες τις συνεχείς προκηρύξεις για υγειονομικό προσωπικό, ζητούμε να υπάρξει πρόβλεψη για τουλάχιστον 100 θέσεις του κλάδου ΤΕ-ΠΕ οδοντοτεχνιτών στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος, πέραν των επιτακτικών αναγκών για προσλήψεις οδοντοτεχνιτών, για την στελέχωση των εργαστηρίων της ΠΦΥ, άμεση πρέπει να είναι και η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων των Οδοντιάτρων, Ορθοδοντικών, Παιδοδοντιάτρων, Γναθοχειρουργών και παράλληλα να γίνει αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας - Οδοντιατρικά Κέντρα».