Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη φιλοξενήθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στα Παραπολιτικά FM 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη όπου συζήτησε για τις σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ σχολίασε και την έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
Σχετικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε τα εξής: «Έχω ρίξει το βάρος στο κομμάτι που έχει να κάνει με την Πρόληψη. Ξέρετε ότι έχει ήδη σωθεί μία πόλη μεγαλύτερη από τη Λαμία από τα προγράμματα πρόληψης και 26 Φεβρουαρίου ξεκινάνε και τα SMS για τα καρδιαγγειακά. Φέτος είναι η χρονιά των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήδη ξεκινήσαμε με τις Κινητές Ομάδες Υγείας από το Ορμένιο. Να σας πω ότι σώσαμε τρεις ανθρώπους εκεί. Δηλαδή ανακαλύψαμε άνθρωπο ο οποίος είχε ένα οξύτατο πρόβλημα καρδιακό το οποίο θα του στοίχιζε τη ζωή τις επόμενες ώρες, τον μεταφέραμε άμεσα στο νοσοκομείο. Μια άλλη περίπτωση ανθρώπου που ήταν στα πρόθυρα να πάθει εγκεφαλικό, μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο. Ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν μέχρι και κάταγμα στο ισχίο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, 250 τον αριθμό με 1000 άτομα επαγγελματίες υγείας θα καλύψουν όλη τη χώρα και θα αντιμετωπίσουν τις ανικανοποίητες ανάγκες υγείας και με επισκέψεις κατ΄ οίκον και θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντική μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Την Τρίτη θα είμαστε στο Ίλιον όπου θα παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες σε πάνω από 125 ανθρώπους κατ’ οίκων. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πηγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς λόγο».
Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας εξήγησε πως «το βασικό θέμα είναι ότι οι πολίτες δε χρειάζεται να κατευθύνονται στο νοσοκομείο για ζητήματα ήπιας σοβαρότητας. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλές υπηρεσίες που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας. Να μάθουμε τις υπηρεσίες που έχουμε διαθέσιμες κοντά μας. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι πάνε στα Κέντρα Υγείας, εξυπηρετούνται άμεσα ενώ αν είχαν πάει για το ίδιο θέμα στο νοσοκομείο θα περίμεναν 6 και 8 ώρες. Αυτό είναι σημαντικό.
Για παράδειγμα, έχουμε μια σειρά από Κέντρα Υγείας στα οποία μπορούν να βρουν οι πολίτες άμεσα ραντεβού. Στις περισσότερες περιπτώσεις απευθυνόμαστε στα νοσοκομεία. Για αυτό και έχουμε επιστρατεύσει σε πρώτη φάση 10 Κέντρα Υγείας για να επικουρήσουν τα νοσοκομεία στις εφημερίες.
Μου έκανε εντύπωση στην έρευνα της GPO ότι οι πολίτες ζητάνε περισσότερα νοσοκομεία γιατί αυτό δείχνει ότι οι πολίτες έχουν ταυτίσει την υγεία με το νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στη χώρα μας ότι στο νοσοκομείο πάμε όταν έχουμε ήδη ασθενήσει. Η υγεία δεν είναι στο νοσοκομείο, είναι πριν από αυτό».
Η κατάσταση του συστήματος υγείας
Σχολιάζοντας την έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε τα εξής: «Από το 2019 μέχρι σήμερα είχαμε μία πανδημία, η οποία επιδείνωσε τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά την πανδημία έχουμε αλματώδη αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας ακριβώς εξαιτίας του ότι για τρία και πλέον χρόνια είχαμε όλοι βάλει στην άκρη όλες τις άλλες ανάγκες υγείας μας λόγω της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που διεθνώς υπάρχει δυσαρέσκεια για τα συστήματα υγείας, καθώς η ραγδαία αύξηση της ζήτησης αμέσως μετά την πανδημία έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και θέτει πολλαπλές προκλήσεις στα συστήματα υγείας.
Η χώρα μας έχει αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερους εργαζομένους που είχε από το 2010 και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν είχαμε απλά τον covid, είχαμε προηγουμένως και μια δεκαετή οικονομική κρίση που αποψίλωσε το ΕΣΥ. Έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης των δομών του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε, έχουμε μία σειρά από υπηρεσίες που δεν τις είχαμε παλαιότερα, τις Κινητές Ομάδες Υγείας, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, τα νέα συστήματα για το κομμάτι που αφορά στη διαχείριση του τραύματος, τις μονάδες για τη διαχείριση των εγκεφαλικών. Προχωρούν πολλά πράγματα στο ΕΣΥ αυτόν τον καιρό, καταλαβαίνω ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν έχουμε κάνει δουλειά στο ΕΣΥ και σε αυτόν τον τομέα. Σταδιακά οι πολίτες θα βιώνουν την αλλαγή προς το καλύτερο στις υπηρεσίες υγείας».