Πάνω από 122 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το «φάσμα» της πείνας από το 2019 λόγω της πανδημίας και των επαναλαμβανόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI) που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 12/07, από πέντε εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ( Η UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) προειδοποιούν πως αν οι τάσεις παραμείνουν ως έχουν, ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη της πείνας έως το 2030 δεν θα επιτευχθεί.
Υπάρχει «ελπίδα» να εξαλειφθεί το φάσμα της πείνας
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που αντιμετωπίζουν ολοένα και βαθύτερη επισιτιστική κρίση.
Ενώ μερική πρόοδος στη μείωση της πείνας παρατηρήθηκε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, ωστόσο το φάσμα της πείνας εξακολουθούσε να αυξάνεται στη Δυτική Ασία, την Καραϊβική και σε όλες τις υποπεριοχές της Αφρικής το 2022.
«Υπάρχουν ελπίδες, ορισμένες περιοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των διατροφικών στόχων του 2030. Αλλά συνολικά, χρειαζόμαστε μια έντονη και άμεση παγκόσμια προσπάθεια για τη διάσωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω βίντεο κατά την παρουσίαση της έκθεσης στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Οι επικεφαλής των πέντε υπηρεσιών του ΟΗΕ, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu, ο Πρόεδρος της IFAD Alvaro Lario, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ, η Εκτελεστική Διευθύντρια του WFP Cindy McCain και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, αναφέρουν τα εξής:
«Αναμφίβολα, η επίτευξη του στόχου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εξάλειψης της πείνας έως το 2030 αποτελεί μια πρόκληση. Πράγματι, προβλέπεται ότι σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα το 2030».
Νέα στοιχεία: Η αστικοποίηση προκαλεί αλλαγές στα συστήματα αγροδιατροφής
Η έκθεση εξετάζει επίσης την αυξημένη αστικοποίηση ως μια «μεγάλη τάση» που επηρεάζει το πώς και το τι τρώνε οι άνθρωποι.
Με σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους που προβλέπεται να ζουν σε πόλεις μέχρι το 2050, οι κυβερνήσεις και άλλοι που εργάζονται για την εξάλειψη της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν αυτές τις τάσεις αστικοποίησης και να τις λάβουν υπόψη τους.
Ειδικότερα, η απλή έννοια του χωρισμού αγροτικών και αστικών περιοχών δεν επαρκεί πλέον για να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η αστικοποίηση διαμορφώνει τα αγροδιατροφικά συστήματα.
Η έκθεση δείχνει ότι οι αγορές τροφίμων είναι σημαντικές όχι μόνο μεταξύ των αστικών νοικοκυριών αλλά και σε όλη τη συνέχεια της αγροτικής-αστικής περιοχής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν επίσης πώς η κατανάλωση υψηλής επεξεργασίας τροφίμων αυξάνεται επίσης σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές ορισμένων χωρών.
Δυστυχώς,όμως οι χωρικές ανισότητες παραμένουν.
Η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Η μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια επηρέασε το 33% των ενηλίκων που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές και το 26% στις αστικές περιοχές.
Ο υποσιτισμός των παιδιών εμφανίζεται επίσης στις αστικές και αγροτικές ιδιαιτερότητες: ο επιπολασμός της παιδικής καθυστέρησης είναι υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές (35,8%) από ό,τι στις αστικές περιοχές (22,4%).
Η έκθεση συνιστά ότι για την αποτελεσματική προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, οι παρεμβάσεις πολιτικής, οι δράσεις και οι επενδύσεις πρέπει να καθοδηγούνται από μια ολοκληρωμένη κατανόηση της περίπλοκης και μεταβαλλόμενης σχέσης μεταξύ του συνεχούς αγροτικού-αστικού συστήματος και των συστημάτων αγροδιατροφής.