Στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, σε δέκα δείγματα φαγητού απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται στην τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.
Οι εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον σταφυλόκοκκο, εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών στη διαχείρηση των τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.
Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα Cibum ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο του φορέα από τη Λάρισα θα επισκεφθεί εκ νέου το καμένο εργοστάσιο αύριο, Τρίτη 21/5, καθώς υπάρχει περίπτωση κάποιο μέρος της επιχείρησης να επαναλειτουργήσει. Στόχος είναι «να δούμε εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει κάτω από ποιες συνθήκες και τι μπορεί να παράγει» είπε ο κ. Ζαμπέλας.
Σήμερα, Δευτέρα 20/5, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κέτερινγκ στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που ευθύνεται για τις τροφικές δηλητηριάσεις των 63 μαθητών.
Tα παιδιά μετά από το σχολικό γεύμα (λιγκουίνι με κιμά) παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Δύο παιδιά και ένα ενήλικας πήγαν στο νοσοκομείο Λαμίας.
Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 15, με εμετούς και διάρροιες, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου (από αυτό το σχολείο είναι και τα δύο παιδιά που αναζήτησαν βοήθεια στο Νοσοκομείο) και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.