Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, πληθαίνουν οι περιπτώσεις ασθενών και συγγενών τους που αναφέρουν ότι πολλά γενόσημα είναι αναποτελεσματικά και ακόμη και επικίνδυνα, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών που προκαλούν αλλεργίες και καθαρτικών που δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα. Πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει εσχάτως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, το οποίο υφίσταται ήδη τεράστια πίεση λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού της.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν 200 εγχώριοι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων κέρδισαν κρατικές συμβάσεις, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γιατρών όπως ο Ζενγκ Μίνουα, ο οποίος επεσήμανε προβλήματα με αρκετά γενόσημα φάρμακα. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Weibo κατακλύστηκαν από καταγγελίες χρηστών, αν και μεγάλο μέρος του περιεχομένου αυτού έχει ήδη αφαιρεθεί από τους διαχειριστές. Η εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτά τα φάρμακα έχει διαβρωθεί, με ορισμένους ασθενείς να αναζητούν πλέον επώνυμες εκδόσεις στο διαδίκτυο.
Πώς λειτουργεί το σύστημα προμήθειας φαρμάκων
Το σύστημα προμηθειών, που εισήχθη το 2018, στόχευε στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης δίνοντας προτεραιότητα στα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο στην παγκόσμια αγορά γενόσημων φαρμάκων, εξάγοντας τόσο τελικά προϊόντα σε καταναλωτές στο εξωτερικό όσο και βασικά συστατικά σε ξένες εταιρείες. Στο εσωτερικό, χιλιάδες κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων ανταγωνίζονται για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές στην διευρυνόμενη εγχώρια αγορά. Όπως αναφέρει το BBC, προκειμένου τα γενόσημα φάρμακα να είναι επιλέξιμα για τη διαδικασία προμήθειας της Κίνας, πρέπει να ελεγχθούν και να καθοριστεί ότι είναι αρκετά παρόμοια με την επώνυμη έκδοση του φαρμάκου.
«Οι κατασκευαστές που κερδίζουν τις προσφορές συχνά ορίζουν τις τιμές τόσο χαμηλές που μπορεί να δυσκολεύονται να παράγουν φάρμακα υψηλής ποιότητας με τα σωστά συστατικά, οδηγώντας ενδεχομένως σε αναποτελεσματικά φάρμακα», δήλωσε στο BBC η Στέισι Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο NYU Langone Health.
Έντονες ανησυχίες στον ιατρικό κλάδο
Μια επιστολή που υπέγραψαν 20 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Δρα Ζενγκ, ανέφερε ότι «υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες στον κλάδο ότι οι τιμές των προμηθειών είναι πολύ χαμηλές, ωθώντας τις ανήθικες εταιρείες να περιορίσουν το κόστος, αλλοιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων».
«Οι γιατροί είναι αβοήθητοι γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή και δεν υπάρχει κανάλι για να κλιμακωθεί η ανατροφοδότηση» αναφέρει η επιστολή.
Σε άρθρο του, ένας άλλος γιατρός με έδρα το Hangzhou, αναφέρει ότι αμφισβητήσιμα δεδομένα από δοκιμές γενόσημων φαρμάκων στη λίστα προμηθειών, ήταν πανομοιότυπα με τα δεδομένα από το αρχικό φάρμακο στο οποίο βασιζόταν. Ο γιατρός υποπτεύεται ότι πρόκειται για απάτη. Η Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων απάντησε ότι τα ευρήματά του οφείλονταν σε «συντακτικό λάθος». Ωστόσο, το άρθρο εξαφανίστηκε λίγο μετά.
Στις ανησυχίες για την ποιότητα προσθέτουν τα πλαστά φάρμακα, τα οποία έχουν εισχωρήσει τόσο στις αγορές γενόσημων όσο και σε επώνυμα φάρμακα σε όλο τον κόσμο και είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστούν.
Γήρανση του πληθυσμού και κρίση
Οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει ισχυρότερο ποιοτικό έλεγχο και βελτιωμένα πρότυπα στην έγκριση φαρμάκων. Εν τω μεταξύ, η κρίση αυτή έρχεται σε μια εποχή που το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας βρίσκεται υπό πίεση λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και των οικονομικών προκλήσεων. Οι συνολικές δαπάνες της χώρας για την υγεία έχουν σχεδόν 20πλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, φθάνοντας τα 9 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, εξαιτίας της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού.
Σε ολόκληρη τη χώρα, τα δημόσια ταμεία ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης εξαντλούνται. Έλλειμμα έχει ήδη εμφανιστεί σε ορισμένες επαρχίες, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις ακινήτων, παλεύουν τώρα με το χρέος, καθώς η κρίση των ακινήτων απειλεί ανοιχτά την οικονομία της Κίνας.
Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το ζήτημα, υποσχόμενη να επανεξετάσει το σύστημα προμηθειών, ωστόσο το κοινό παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων. Όπως έγραψε ένας χρήστης στην πλατφόρμα Weibo, τα χρήματα που εξοικονομούνται με την αγορά γενόσημων φαρμάκων δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό» των εθνικών δαπανών υγείας της Κίνας. Από την άλλη, συνέχισε, το να επιτρέπεται η ευρεία χρήση δυνητικά ελαττωματικών φαρμάκων, είναι σαν να «πίνουμε δηλητήριο για να ξεδιψάσουμε».
Πηγή: ERTNEWS