Στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health γίνεται η επεξεργασία των διατάξεων του νέου νόμου για το ΕΣΥ, μεταρρύθμιση την οποία είχε πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη πρόγευση για τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα υγείας το οποίο ήδη μετράει τέσσερις δεκαετίες ζωής, δόθηκε μετο σχέδιο για τις παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό του Μάριο Θεμιστοκλέους.
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ εδράζεται στους εξής πυλώνες:
- Ενίσχυση και εκπαίδευση του προσωπικού
- Ψηφιακή αναβάθμιση
- Αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και
- Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών και οργάνωση των πρωτογενών αεροδιακομιδών
Προτάσεις και κινητοποιήσεις
Από την πλευρά τους διάφοροι επίσημοι φορείς του υγειονομικού κλάδου καταθέτουν τις προτάσεις τους για μια σειρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν με την ενσωμάτωση σχετικών διατάξεων στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.
Υπόμνημα με προτάσεις έχει καταθέσει μέχρι στιγμής ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης διά του προέδρου του Νίκου Νίτσα έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αύξηση των κλινών ΜΕΘ για παιδιά και εγκαυματίες.
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στον χώρο της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης έχει αποστείλει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ζητώντας την άμεση λειτουργία δημοσίων δομών αποκατάστασης .
Στις πιο... δυναμικές ενέργειες αξίζει να τονιστεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών για το θέμα του clawback (), η οποία μάλιστα έχει και την σαφή υποστήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζει δυναμική κινητοποίηση ενόψει της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την ερχόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Στην μακροσκελέστατη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις είναι και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ οι οποίοι ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις συμβάσεις όσων εργάζονται σε δομές φιλοξενείας προσφύγων.
Και στον συναφή χώρο του φαρμάκου δεν είναι εύκολα τα πράγματα, καθώς συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών προειδοποιούν για ελλείψεις βασικών σκευασμάτων, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να καταθέτει σχετικό υπόμνημα να καταθέτει σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό.
Όπως έγραψε το News4Health, την Πέμπτη, 31 Σεπτεμβρίου σε κοινή επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) και του PIF (Pharma Innovation Forum), προτείνουν μια διπλή προσέγγιση στο ζήτημα, που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα βιωσιμότητας, σε δύο επίπεδα για το προηγούμενο και το τρέχον έτος, με το θέμα του clawback να βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο.