Πάρκα, άλση, πλατείες αλλά και δρόμοι γέμισαν από άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που είτε το έριξαν στο τρέξιμο, είτε στις ασκήσεις γυμναστικής. Μια καλή συνήθεια της καραντίνας που πρέπει να μείνει και αφότου επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Πως βλέπουν όμως αυτή την εξέλιξη δύο επαγγελματίες γυμναστές; Που οφείλεται και τι προβλέπουν για τη συνέχεια; Στο News4health.gr μίλησαν η Αλεξία Αθανασιάδου και ο Θοδωρής Ηλιού από το γυμναστήριο “Move” στον Περισσό.
Η καραντίνα έβαλε την άθληση στην καθημερινότητα των πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός απαραίτητο, σημείωσε η κ. Αθανασιάδου: «ήταν απαραίτητο, όχι μόνο για την σωματική τους άσκηση αλλά και για την ψυχολογική τους κατάσταση», για να συμπληρώσει ο κ. Ηλιού: «Είδαμε πολύ κόσμο να αθλείται και στα social media αλλά και στο δρόμο κατά την διάρκεια της καραντίνας και αυτό μας χαροποιεί γιατί το θεωρούμε βασικό στοιχείο της καθημερινότητας που θα έπρεπε όλοι να έχουμε».
Βοήθησε στη διατήρηση καλής ψυχολογίας η άθληση στο διάστημα της καραντίνας;
«Η προπόνηση είναι μια μικρογραφία της ζωής, πετυχαίνοντας μικρούς στόχους. Ξεπερνώντας τους, παίρνεις κίνητρο για επόμενη μέρα» υποστήριξε ο Θοδωρής ενώ από την πλευρά της τόνισε «Σίγουρα βοήθησε, γιατί ο καθένας είχε την προσωπική του πινελιά στην προπόνησή του».
Η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου ήταν ο κύριος παράγοντας που η άθληση μπήκε στην καθημερινότητα των πολιτών ή έπαιξε σημαντικό ρόλο η ανάγκη για σωματική εκτόνωση; «Θεωρώ και τα δύο. Ο ελεύθερος χρόνος που έχεις εν μέσω καραντίνας σε βοηθάει να οργανώσεις και να εκτελέσεις ένα πλάνο προπόνησης. Όσο για την σωματική εκτόνωση, πιστεύω ότι είναι αλληλένδετη με την ψυχολογική. Βάζεις την μουσική που σου αρέσει, είσαι στον προσωπικό σου χώρο και βλέπεις την διάθεσή σου και το σώμα σου να αλλάζει» ανέφερε η κ. Αθανασιάδου. Ενώ ο Θοδωρής Ηλίου συμπλήρωσε «Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει χαμός. Είτε είναι μόδα είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι καλό. Για μένα πάντα υπάρχει ελεύθερος χρόνος μέσα στη μέρα για 1 ώρα προπόνησης. Η ανάγκη για σωματική εκτόνωση ή αλλιώς η κίνηση είναι η φύση του ανθρώπου».
Το γυμναστήριο των δύο παραμένει, όπως και υπόλοιπα άλλωστε, κλειστό, τι τρόπους χρησιμοποιούν για να μένουν σε επαφή με τους αθλούμενους και τι του ζητάνε οι τελευταίοι; «Χρησιμοποιούμε καθημερινά την τεχνολογία γιατί δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική επαφή δυστυχώς. Ανεβάζουμε καθημερινά workouts στα social του γυμναστηρίου και απαντάμε σε προσωπικές ερωτήσεις του καθενός για την προπόνησή τους. Τα workouts που μοιραζόμαστε είναι για όλα τα επίπεδα των αθλούμενων αλλά η προπόνηση που γίνεται με προσωπική επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό που ζητάει ο κόσμος και του λείπει αυτήν την περίοδο είναι να είμαστε μαζί τους και να τους παροτρύνουμε να κάνουν προπόνηση».
Η σωστή διατροφή στην περίοδο της καραντίνας και τα tips για ασφαλή άθληση στο δρόμο
Ζητήσαμε από την Αλεξία Αθανασιάδου με την ιδιότητα της ως συμβούλου διατροφής την άποψη της για τις διατροφικές συνήθειες στην καραντίνα: « Απ' ό,τι βλέπω μέσα από τα social, αρκετοί είναι αυτοί που μαγειρεύουν πλέον καθημερινά. Σίγουρα ο ελεύθερος χρόνος βοήθησε να πειραματιστούν μαγειρικά και διατροφικά. Οργανώνοντας τα γεύματά τους, θα τους βοηθήσει να μπουν σε μια ρουτίνα διατροφικής συνήθειας και για την περίοδο μετά την καραντίνα». Σε ότι αφορά τις συμβουλές τις για την πιο ενδεδειγμένη διατροφή τόνισε: « Η συμβουλή μου για μια σωστή διατροφή γενικά, είναι η οργάνωση των γευμάτων από νωρίς , η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωση όσο είναι δυνατόν μη επεξεργασμένων τροφών. Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και εδώ είμαστε εμείς για να τον βοηθήσουμε και διατροφικά και προπονητικά».
Η άθληση στο δρόμο είναι μία αναγκαιότητα της περιόδου, ωστόσο δεν είναι ακίνδυνη από πολλές πλευρές. Ο Θοδωρής Ηλιού με εμπειρία σε μαραθώνιους αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν: «Το τρέξιμο στον δρόμο εμπεριέχει κινδύνους, θέλει δρομική εμπειρία. Το ανισόπεδο έδαφος μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς τραυματισμούς και μυϊκές ανισορροπίες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη ενός αθλούμενου να πάει για τρέξιμο. Βέβαια, είναι προσωπική επιλογή και ευθύνη του καθενός». Τι προτείνει όμως ως τον πιο ασφαλή τρόπο για άθληση σε όσους δεν έχουν άλλη επιλογή: «Προτείνω δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όχι ώρες αιχμής, να φοράνε διακριτικά για να τους βλέπουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να έχουν το κινητό μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστεί σε περίπτωση ανάγκης. Στην κατάσταση που είμαστε δεν χρειάζονται long runs, μπορείς απλά να κάνεις μικρότερες αποστάσεις και με μεταβαλλόμενη ταχύτητα καθημερινά».