Ο αθλητισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο ευχάριστους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να καταπιαστεί στον ελεύθερο του χρόνο και όχι μόνο σε περίπτωση που ασχολείται επαγγελματικά με το χώρο. Ωστόσο, αναπόσπαστο τίμημα της άθλησης είναι και οι πιθανοί τραυματισμοί που επέρχονται για διάφορους λόγους.
Μία από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης τραυματισμών είναι και η υποτίμηση της αξίας των διατάσεων. Ειδικότερα, όπως μας επισημαίνει ο απόφοιτος του TEΦAA και γυμναστής, Πάτροκλος Γουμαλάτσος, οι διατάσεις έχουν μέγιστα οφέλη για το σώμα με κυριότερα αυτών την αποφυγή μυϊκών τραυματισμών και την βελτίωση της κινητικότητας.
Για πολλούς ασκούμενους, βέβαια, οι διατάσεις είναι το πιο βαρετό κομμάτι της προπόνησης, όχι μόνο γιατί είναι επίπονες αλλά και επειδή τα αποτελέσματα γίνονται δύσκολα ορατά στο σώμα. Συνεπώς, οι περισσότεροι που γυμνάζονται συχνά υποτιμούν την αξία τους και επιλέγουν να τις παρακάμψουν, παρά το γεγονός ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός τους. Από τη στιγμή, όμως, που δε δίνουν σημασία στην αξία της πρόληψης, έρχεται το σώμα τους να τους τιμωρήσει, αντιδρώντας στην καταπόνηση με κάποιο σφίξιμο του μυ, κάποιο τράβηγμα ή κάποια θλάση βαριάς μορφής ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.
Πόσο, εύκολο, όμως, είναι για έναν γυμναστή να πείσει τον αθλητή του να τηρήσει ευλαβικά το πρόγραμμα των διατάσεων του;
«Λόγω έλλειψης αθλητικής παιδείας στη χώρα μας είναι δύσκολο να περάσεις στους ασκούμενους πολλές σημαντικές αθλητικές αξίες. Όσον αφορά τις διατάσεις, λόγω του πρέπει που τις συνοδεύει έχουν αποκτήσει μία αρνητική χροιά. Ωστόσο, αν επιχειρήσεις να εξηγήσεις στον ασκούμενο πως τον βοηθάει η εκάστοτε διάταση, τότε είναι πολύ πιθανό να τον πείσεις για την ανάγκη εκτέλεσής της.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουμαλάτσος.
Επομένως, οι διατάσεις έχουν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τα άμεσα, οι διατάσεις είναι ευεργετικές διότι αποφεύγεται το «πιάσιμο» μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα αλλά και ο κίνδυνος ενός σοβαρού τραβήγματος του μυ.
Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες σε αυτές συγκαταλέγεται η βελτίωση της κινητικότητας του σώματος. Ειδικότερα, αν μάθει ο αθλητής το σώμα του να τεντώνεται όσο περισσότερο γίνεται, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί η ευλυγισία του και αυτό θα τον βοηθήσει στα αθλήματα που προπονείται. Για παράδειγμα, στο τένις η ελαστικότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα ενός αθλητή, καθώς τον βοηθάει να φτάσει σε μακρινές μπάλες και να βγάλει φαινομενικά αδύνατες άμυνες.
Η εκτέλεση διατάσεων και η προετοιμασία του σώματος για μία προπόνηση ή έναν αγώνα μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, ο ασκούμενος μπορεί είτε να εκτελέσει μόνος του τις ασκήσεις είτε με τη βοήθεια του γυμναστή του. Στη δεύτερη περίπτωση, οι διατάσεις είναι πιο αποτελεσματικές, διότι την πίεση την ασκεί ο γυμναστής. Συνεπώς, δεν κουράζονται τα χέρια του αθλητή, ο οποίος κατευθύνει το δάσκαλό του σχετικά με τα επίπεδα πόνου που μπορεί να αντέξει. Επιπλέον, οι διατάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια ενός λάστιχου ή ενός ρόλερ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο ο αθλητής να συμβουλευτεί το γυμναστή του για τον τρόπο χρήσης τους.
Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από τη στιγμή που το ανθρώπινο σώμα υποστεί ένα μυϊκό τραυματισμό, τότε απαγορεύεται η άσκηση όποιας διάτασης στο χτυπημένο μυ. Αυτό συμβαίνει, διότι ο μυς θα ερεθιστεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που τραβηχθεί, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ζημιά. Επομένως, στην περίπτωση που έχει επέλθει μυϊκός τραυματισμός, αυτό που συνίσταται είναι οι φυσιοθεραπείες και η μετέπειτα ενδυνάμωση του τραυματισμένου σημείου του σώματος.