Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της reality σειράς Real Housewives of Beverly Hills το διάσημο supermodel Gigi Hadid τηλεφώνησε στη μητέρα της λέγοντας της «Αισθάνομαι πολύ αδύναμη, έχω φάει περίπου μισό αμύγδαλο».
H Γιολάντα Χαντίντ αποκρίθηκε στην 18χρονη τότε κόρη της «φάε δύο αμύγδαλα και μάσησέ τα πολύ καλά».
Τι είναι το #Almondmon
Πρόσφατα, το συγκεκριμένο βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, καθώς οι ανά τον κόσμο χρήστες των social media κατακρίνουν την στάση της Γιολάντα, κατηγορώντας την πως συμβουλεύει την κόρη της να αποφύγει το φαγητό για χάρη της καριέρας της ως μοντέλο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία της.
Με αφορμή την εν λόγω σκηνή προέκυψε και ο νεότευκτος όρος «Almond Mom», ο οποίος χαρακτηρίζει μητέρες που ενθαρρύνουν την τοξική κουλτούρα δίαιτας και διαιωνίζουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και επιβλαβείς αντιλήψεις γύρω από το φαγητό.
Σαφώς, η Γιολάντα Χαντίντ δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία «Almond mom», ωστόσο το 10ετές πλέον βίντεο έχει γίνει viral καθώς θεωρείται από τους χρήστες του tiktok ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της τοξικής νοοτροπίας του λεγόμενου «starvation» (ασιτία) που εμφυσούν πολλές μητέρες στις κόρες τους.
Στο TikTok, το hashtag #almondmom έχει πάνω από 189 εκατομμύρια προβολές, καθώς πολλοί δημιουργοί είτε διακωμωδούν είτε επικρίνουν ανοιχτά τις αξίες των almond moms. Πολλοί tiktokers μάλιστα μιλάνε ανοιχτά για το πως η τοξική σχέση των γονιών τους με το φαγητό τους έχει επηρεάσει σε προσωπικό επίπεδο και πως συνεισέφερε στην ανάπτυξη των διατροφικών τους διαταραχών.
Ο Jess Sprengle , LPC, θεραπευτής που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, σημειώνει ότι το να μεγαλώνεις στην κουλτούρα της αυστηρής δίαιτας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής διατροφής αργότερα στη ζωή. «Μπορεί να δυσκολευτείτε να κατανοήσετε τις φυσικές ενδείξεις του σώματός σας - για φαγητό, ξεκούραση, άσκηση κ.λπ. - και τελικά, μάθετε ότι το σώμα σας δεν είναι αξιόπιστος πόρος", είπε ο Sprengle. «Οι «almond moms» έθεσαν τα παιδιά τους να έχουν εμμονή με το φαγητό και το σώμα τους με τρόπους που είναι τοξικοί και εξαιρετικά επιβλαβείς».
Πως να μην γίνεται #Almondmom - Ειδικοί συμβουλεύουν
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υγιεινή διατροφή ξεκινά από το σπίτι κατά την παιδική ηλικία και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αυτά που αναγράφονται σε μια διατροφική ετικέτα.
Για την προώθηση αυτών των συνηθειών, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς και τους φροντιστές:
1. Αποφύγετε την «ενοχοποίηση» του φαγητού
Η επισήμανση ορισμένων τροφών όπως τα λαχανικά "καλά" και τα μπισκότα "κακά" μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι οι διατροφικές τους συνήθειες τα ορίζουν ως "καλά" ή "κακά". Αντί να πείτε «φάτε τα καρότα σας», δοκιμάστε «οι πορτοκαλί τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας». Θέλει το παιδί σας ένα μπισκότο; Δοκιμάστε, "Η ζάχαρη σας δίνει ενέργεια, αλλά τα μπισκότα δεν είναι στο μενού απόψε. Μπορούμε να τα έχουμε αύριο. Ποιο είδος θα θέλατε;»
2. Μην εστιάζετε στην ζυγαριά
Η εστίαση στον αριθμό της ζυγαριάς μπορεί να προκαλέσει διαταραγμένη διατροφή. Αντί για βάρος, προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να επικεντρωθεί στο πώς η κίνηση και η κατανάλωση ψαριών και λαχανικών του δίνει περισσότερη ενέργεια και απελευθερώνει ενδορφίνες.
3. Προετοιμάστε τα γεύματα μαζί με τα παιδιά σας
Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά που βοηθούν στο μαγείρεμα και το ψήσιμο είναι λιγότερο επιλεκτικά. Τους βοηθά να μάθουν περισσότερα για τα συστατικά και τους δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουν—και μπορεί να είναι μια εμπειρία δέσιμου.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι η μετριοπάθεια ως πρότυπο , όπως η κατανάλωση προϊόντων και πρωτεϊνών—και μια λιχουδιά εδώ ή εκεί—μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα παιδί να δημιουργήσει πραγματικά υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι μόνο οι μητέρες υπόλογες -οποιοσδήποτε γονέας, οικογενειακός φίλος ή συγγενής μπορεί να διαιωνίσει ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές με το body-shaming ή με τη χρήση γλώσσας που προωθεί την κουλτούρα της δίαιτας.
Τα καλά νέα είναι πως, το εν λόγω TikTok trend, έχει παρακινήσει αρκετούς γονείς να μοιραστούν στα social media τρόπους με τους οποίους προωθούν μια θετική σχέση με το φαγητό για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Εάν ανησυχείτε για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, μιλήστε με έναν γιατρό ή πάροχο ψυχικής υγείας.
ΠΗΓΗ: www.teenvogue.com και www.parents.com