Με την COVID-19 να κυκλοφορεί ακόμη έντονα ανάμεσά μας, μία ακόμη αναπνευστική ασθένεια που μπαίνει στη ζωή μας τους πιο κρύου μήνες είναι το κοινό κρυολόγημα. Στην εποχή των lockdown περνούσαμε σχεδόν όλη τη μέρα μας σε κλειστούς χώρους και γι αυτό το λόγο το κοινό κρυολόγημα δεν ήταν συνηθισμένο. Ωστόσο, με τους εμβολιασμούς στη ζωή μας, αναμένεται το φετινό χειμώνα να περάσουμε περισσότερες ώρες στους εξωτερικούς χώρους, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Όταν είσαι άρρωστος με ένα κρύωμα, η άσκηση είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι. Εξάλλου, η ξεκούραση και ο ύπνος είναι η κορυφαία συμβουλή που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) για να ξεπεράσεις ένα κρύωμα.
Ωστόσο, για κάποιους που λατρεύουν την άσκηση, η αποχή από αυτήν έστω και για λίγες μέρες μπορεί να είναι πολύ εκνευριστική. Το ερώτημα είναι αν μπορείς να ασκηθείς και να αναρρώσεις από την ασθένειά σου.
Τα υπέρ και τα κατά της άσκησης όταν είσαι κρυωμένος
«Υπάρχουν υπέρ και κατά όταν ασκείσαι όντας άρρωστος» ανέφερε στον Independent, o dr Jeff Foster.
«Από τη μία πλευρά, αν αισθάνεσαι υποτονικός, η άσκηση μπορεί να είναι ένας τρόπος να ανοίξετε το στήθος σας επάνω, να ανακουφίσετε μια μπλοκαρισμένη μύτη, να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, να τονώσετε την όρεξη, να βελτιώσετε τον ύπνο και να απελευθερώσετε ενδορφίνες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα»
«Από την άλλη πλευρα, η άσκηση προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί να ασκήσει περιττό στρες σε ένα σύστημα που ήδη εργάζεται σκληρά. Για παράδειγμα, εάν δεν είστε καλά, η καρδιά σας μπορεί να χτυπήσει γρηγορότερα, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αρκετό οξυγόνο στη μύτη και τους πνεύμονές σας και μπορεί να αισθανθείτε ότι καίτε - οπότε κάνοντας το σώμα σας να λειτουργεί ακόμα πιο σκληρά μπορεί να είναι επιβλαβές και να κάνει την ασθένεια να διαρκέσει περισσότερο» κατέληξε.
Η δρ Xandra Middleton, ιδρύτρια της κοινότητας υγείας, Adio, συμφωνεί προσθέτοντας ότι η άσκηση μπορεί να «κλέψει» πολύτιμη ενέργεια από το σώμα σας και να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. «Η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες, κάτι που μπορεί να πιέζει στα όρια του το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ενδέχεται να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του κρυώματος ή ακόμα χειρότερα να αρχίσεις να τρέμεις» προσθέτει η Middleton.
«Είναι πάντα καλύτερο να ακούς το σώμα σου από το να προσπαθείς να το πιέζεις, ειδικά τις πρώτες μέρες του κρυώματος, όπου υποφέρεις από πυρετό. Από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο πυρετός, θα είναι δελεαστική η επιστροφή στην άσκηση. Καλύτερα, όμως, να δώσεις στον εαυτό σου μία παράταση, ιδανικά 5 ημερών ώστε να έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα του κρυώματος. Πάντα η επαναφορά δεν πρέπει να είναι απότομη για να μην ρισκάρεις κάποιον τραυματισμό» συμπλήρωσε.
Η ήπια άσκηση δεν κάνει κακό
Αν θες απελπισμένα να ασκηθείς το πρωί, τότε θα χαρείς να ακούσεις τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport and Health Science. Αυτή έδειξε ότι η ήπια άσκηση ενώ είσαι άρρωστος μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σου. Ειδικότερα, εντόπισε ότι με το να μένεις πλήρως ανενεργός μπορεί να μειωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Με 30-60 λεπτά γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα μπορείς να βελτιώσεις την άμυνα του σώματος σου απέναντι σε αναπνευστικές ασθένειες.
Η Middleton αναφέρει, ότι ένα περπάτημα 15 λεπτών στον φρέσκο αέρα μπορεί να σε βοηθήσει με τα συμπτώματα κρυολογήματος.
Ο Kimberley Mitchell, προσωπικός γυμναστής από το Κέντρο Αριστείας Origym λέει ότι αν το κρυολόγημα σας δεν είναι τέτοιο που να σας «ξαπλώσει» στο κρεβάτι, θα μπορείτε να είστε σε θέση να συμμετάσχετε σε μια προπόνηση χαμηλής έντασης.
«Μια προπόνηση χαμηλής έντασης θα μπορούσε να σημαίνει ένα γρήγορο περπάτημα ή την άρση ελαφριών βαρών μέχρι να είστε πίσω στα πόδια σας. Θα πρέπει να αποφύγετε να πιέσετε τον εαυτό σας τόσο σκληρά όσο θα κάνατε κανονικά, καθώς τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι βέβαιο ότι θα είναι μειωμένα όταν δεν είστε καλά, συν ότι δεν θέλετε να παρατείνετε περαιτέρω την ασθένειά σας», συμβουλεύει ο Μίτσελ.
ΠΗΓΗ: Independent