Για έναν μέσο ασθενή με διαβήτη η συστηματική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση των τιμών του σακχάρου, πέραν της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και την ενίσχυση της προσπάθειας για έλεγχο του σωματικού βάρους.
Γενικά, η καλύτερη άσκηση για ένα άτομο με διαβήτη είναι εκείνη που χαρακτηρίζεται ως χαμηλής επιβάρυνσης στο σώμα, λέει ο James Borchers, κλινικός καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να προλαμβάνουν οποιονδήποτε τραυματισμό που μπορεί να προκληθεί από ασκήσεις υψηλής έντασης όπως το τρέξιμο και το άλμα».
Εξάλλου, η περιφερική νευροπάθεια, η νευρική βλάβη στα άκρα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών και λοιμώξεων στα πόδια, αναπτύσσεται μέσα σε μόλις 10 χρόνια στο 50% τουλάχιστον των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια έρευνα.
Ταυτόχρονα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με διαβήτη έχουν συνήθως πολλά επιπλέον ζητήματα υγείας: προβλήματα στα γόνατα, ευαίσθητα ισχία, οστεοπόρωση και αρθρίτιδα μεταξύ άλλων. Είναι σημαντικό, οι φυσικές δραστηριότητες να μην επιδεινώνουν τη ζημιά που μπορεί να έχει ήδη γίνει στο σώμα επισημαίνουν οι γιατροί.
Γρήγορο περπάτημα: μια ήπια δραστηριότητα με πολλά οφέλη
Εάν πάσχετε από διαβήτη και δεν είστε εξοικειωμένοι με μια ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας, τότε ξεκινήστε με περπάτημα, συστήνουν οι γιατροί. Το περπάτημα είναι εύκολο για όλους και δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό εκτός από ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια, κατάλληλα για περπάτημα. Για αυτό και είναι η πιο συχνά συνιστώμενη άσκηση στους ασθενείς με διαβήτη, κυρίως τύπου 2. Ως «γρήγορο περπάτημα» νοείται εκείνο που ο ρυθμός βάδισης είναι τέτοιος ώστε να ανεβάζει τον καρδιακό παλμό, αναβαθμίζοντας την δραστηριότητα σε άσκηση μέτριας έντασης. Οι γιατροί συμβουλεύουν να έχει διάρκεια 30 λεπτά, ιδανικά πέντε ημέρες την εβδομάδα, με προτεινόμενο στόχο. αυτό των 150 λεπτών συνολικά.
Τάι Τσι για μείωση του άγχους και βελτίωση της ισορροπίας
Το τάι τσι είναι μια δραστηριότητα που ολοκληρώνεται με μια σειρά κινήσεων χαμηλής έντασης σε συνδυασμό με συγκεκριμένη τεχνική αναπνοών. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βοηθά αποτελεσματικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους καθώς βελτιώνει την φυσική κατάσταση και μειώνει το στρες. Το τάι τσι βελτιώνει επίσης την ισορροπία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη νευρική βλάβη ή τη νευροπάθεια, που αποτελούν κοινές επιπλοκές μεταξύ των ατόμων με διαβήτη των οποίων το σάκχαρο δεν έχει ρυθμιστεί καλά.
Άσκηση με βάρη για διατήρηση της μυικής μάζας
Η προπόνηση με βάρη «χτίζει» μυϊκή μάζα, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αφού βοηθά στην προσπάθεια ελέγχου των τιμών του σακχάρου. Η σύσταση των ειδικών αφορά σε άσκηση με αντίσταση ή προπόνηση με βάρη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής ενθαρρύνει τις ασκήσεις με αντίσταση, ακόμα και σε εκείνους που ποτέ πριν δεν είχαν εμπειρία με τέτοιου είδους δραστηριότητα. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, μηχανήματα ή λάστιχα αντίστασης, ιδανικά σε δύο έως τρία σετ των 8 έως 12 επαναλήψεων κάθε άσκησης.
Γιόγκα για μείωση τους άγχους
Όπως το τάι τσι και η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη διαχείριση της νόσου, λένε οι μελετητές καθώς η αύξηση του στρες επιδρά ανάλογα και στα επίπεδα σακχάρου. Ένα από τα πλεονεκτήματα της γιόγκα είναι ότι μπορεί να γίνεται όσο συχνά θέλει ο συμμετέχων καθώς δεν επιβαρύνει καταλυτικά το σώμα. Μια μελέτη στο Journal of Physical Activity & Health εξάλλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη άσκηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης που έχουν καταγραφεί σε ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Κολύμβηση: η διασκεδαστική άσκηση που ασκεί όλο το σώμα
Η κολύμβηση είναι μια ακόμα αερόβια άσκηση, ιδανική για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και έτσι είναι περισσότερο ελκυστική σε σχέση με το περπάτημα ή το τζόκινγκ, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ορθοπεδικού χαρακτήρα. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υπενθυμίζει πάντως την χρήση ειδικών παπουτσιών για κολύμβηση καθώς μια από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη είναι η απώλεια αίσθησης στα πόδια με αποτέλεσμα να μην γίνονται εγκαίρως αντιληπτοί τραυματισμοί όπως κοψίματα ή γρατζουνιές. Ποδήλατο: ο εύκολος τρόπος για καύση θερμίδων Ενδυναμώνει την καρδιακή λειτουργία, κάνει τους πνεύμονες να δουλεύουν πιο αποδοτικά και παράλληλα “καίει” έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων σε κάθε πεταλιά. Το ποδήλατο είναι μια ευρέως συνιστώμενη μορφή αερόβιας άσκησης. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται για λόγους μετακίνησης αντικαθιστώντας άλλα μέσα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μια μελέτη. Για να κάνετε ποδήλατο, δεν χρειάζεται καν να βγείτε από το σπίτι σας, θυμίζουν οι γυμναστές. Ένα στατικό ποδήλατο προσφέρει τα ίδια οφέλη χωρίς το άγχος των καιρικών συνθηκών.
Πηγή:Everydayhealth.com