Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελετώντας τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα ορμονών, στους δείκτες χρόνιας φλεγμονής και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, δηλαδή όλων αυτών των σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες για εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου. Για τις ανάγκες της έρευνας οι μελετητές εξέτασαν δεδομένα 57.000 ανδρών στη Σουηδία, για μια περίοδο περίπου 7 ετών, στην οποία οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν σε μια σειρά πολλαπλών ελέγχων κατά την διάρκεια αερόβιας γυμναστικής. Αν και όλοι ξεκίνησαν χωρίς ιστορικό καρκίνου του προστάτη, μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης 592 άνδρες είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ αρχικά το επίπεδο φυσικής κατάστασης δεν φάνηκε να επηρεάζει τους δείκτες κινδύνου ή επιπλέον προστασίας, οι αλλαγές που προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου έκαναν τελικά τη διαφορά. Οι άνδρες που βελτίωσαν τα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής τους ικανότητας τουλάχιστον 3% ετησίως σε διάστημα πέντε ετών είχαν κατά μέσο όρο 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη κατά την περίοδο της μελέτης, κατέγραψε τελικώς η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.
«Ο όρος “καρδιοαναπνευστική ικανότητα” ουσιαστικά περιγράφει το πόσο καλά το κυκλοφορικό και αναπνευστικό μας σύστημα παρέχει οξυγόνο στους μυς μας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή της άσκησης», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kate Bolam, της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στη Στοκχόλμη.
Κατά την περίοδο της μελέτης πάντως 46 άνδρες από την ομάδα παρακολούθησης κατέληξαν εξαιτίας καρκίνου του προστάτη, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι τα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης δεν φάνηκε να κάνουν σημαντική διαφορά στις πιθανότητες επιβίωσης τους.
Οι περιορισμοί της μελέτης
Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η σχέση μεταξύ βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη ήταν ασθενέστερη για τους άνδρες που ήδη είχαν καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης σε σχέση με τους άνδρες για τους οποίους υπήρχε περιθώριο βελτίωσης.
Εκτιμήσεις γιατρών που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, όπως ο Kerry Courneya, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ογκολογίας και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, είναι ότι πιθανώς οι ευεργετικές ενδείξεις για μείωση του κινδύνου να μην οφείλονται σε αυτή καθαυτή την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας αλλά περισσότερο στην συμβολή της στην βελτίωση πιο γενικών δεικτών υγείας που αντιπροσωπεύουν μια συστηματική κουλτούρα άσκησης — με επαρκή συχνότητα, ένταση και διάρκεια.
Η αερόβια γυμναστική στην ζωή μας
Ακόμη και όσοι έχουν… μαλώσει με την γυμναστική μπορούν με λίγη θέληση και ξεκινώντας με απλές ασκήσεις να εντάξουν την αερόβια προπόνηση στην καθημερινότητα τους και να δουν γρήγορα βελτίωση στην φυσική τους κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ο June Chan, καθηγητής Ουρολογίας, Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συστήνει να δώσουμε μια ευκαιρία σε δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, τον χορό ή το κολύμπι, το τζόκινγκ και την ποδηλασία, είδη ασκήσεων που βοηθούν στην αύξηση του καρδιακού παλμού έτσι ώστε να βελτιωθεί σταδιακά και η καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα.
Ξεκινήστε σταδιακά όσον αφορά στην αύξηση της διάρκειας της άσκησης και του αριθμού των προπονήσεων ανά εβδομάδα, προσθέτει ο Δρ. Chan. Ο ελεγχόμενος ρυθμός μπορεί να προστατεύσει από τραυματισμούς και να οδηγήσει ομαλά στη διαμόρφωση μιας νέας ρουτίνας προπόνησης με καλύτερες πιθανότητες να γίνει η φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητας.
Πηγή: Everydayhealth.com