Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο Obesity συγκρίνει την αποτελεσματικότητα αυτών των δύο διαφορετικών τύπων φυσικής δραστηριότητας, εξετάζοντας εκείνους που ασκούνται μόνο Σαββατοκύριακα και αυτούς που έχουν μια σταθερή, σχεδόν καθημερινή ρουτίνα άσκησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης προπόνησης, ακόμα και συνδυασμό των δύο.
Προηγούμενες έρευνες άλλωστε είχαν ήδη δείξει ότι η άσκηση στα συνιστώμενα επίπεδα είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης είτε όταν κατανέμεται μέσα στην εβδομάδα, είτε όταν «μοιράζεται» στις 2 μέρες του Σαββατοκύριακου.
Ο στόχος της τελευταίας μελέτης ήταν να αναζητήσει συνδέσμους μεταξύ των διαφορετικών προτύπων σωματικής δραστηριότητας και της γενικής εναπόθεσης λίπους στο σώμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey από το 2011 έως το 2018, για 9.600 ενήλικες μεταξύ 20 και 59 ετών, οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε ως «αθλητές του Σαββατοκύριακου», είτε ως σωματικά δραστήριοι σε τακτική βάση.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 39 έτη. Λιγότερο από το 10% εξ αυτών ασκούνταν μόνο τις δυο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, το 37% σχεδόν καθημερινά και οι υπόλοιποι καθόλου. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας ήταν πιο δραστήρια σωματικά στη εργασία τους σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες και οι προπονήσεις τους ήταν πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι μελετητές εντόπισαν παρόμοιους δείκτες για πιθανό κίνδυνο παχυσαρκίας στους αθλούμενους και των δύο τύπων, οι οποίοι τελικά είχαν και πολύ καλύτερες μετρήσεις σε ποσοστό λίπους σε σύγκριση με την σωματικά ανενεργή ομάδα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Η αξία της μελέτης είναι ότι για πρώτη φορά διερευνήθηκε πώς τα διαφορετικά μοτίβα σωματικής δραστηριότητας επηρεάζουν το πλέον επιβλαβές σπλαχνικό λίπος καθώς και οι δύο τύποι προπόνησης είχαν παρόμοια επίδραση κατά της παχυσαρκίας.
Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συχνότητα μιας καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, αν αυξήσουν τη διάρκεια και την ένταση στις προπονήσεις που κάνουν έστω μόνο το Σαββατοκύριακο, μπορούν τελικά να επιτύχουν παρόμοιο χαμηλό λιπώδη ιστό, εξηγούν οι ειδικοί.
Τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικά είτε με την άσκηση κάθε μέρα είτε με τη συγκέντρωση της άσκησης σε μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικής νόσου.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν τώρα να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτή η μείωση του σπλαχνικού λίπους σε οποιοδήποτε μοτίβο άσκησης και εάν έχει βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίδραση.