Σε μία περίοδο που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στο σπίτι του λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τη COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σήμερα οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή. Σε αυτές τονίζει ότι άπαντες ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων μπορούν να είναι ενεργοί και προειδοποιεί ότι κάθε κίνηση μετράει.
«Το να είσαι σωματικά ενεργός είναι πολύ κρίσιμο για την υγεία σου. Μπορεί να σε βοηθήσει αυξήσεις το προσδόκιμο της ζωής σου. Κάθε κίνηση μετράει. Ειδικά τώρα που διαχειριζόμαστε με τους περιορισμούς της πανδημίας. Πρέπει όλοι μας να κινούμαστε κάθε μέρα με ασφάλεια και δημιουργικά» αναφέρει ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γεκμπρεγέσους.
ΠΟΥ: Πόσες ώρες άσκησης χρειάζεσαι εβδομαδιαίως
Οι νέες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μερικής έως και ενεργητικής αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα για όλους τους ενήλικες. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνει ανθρώπους που ζουν με χρόνια νοσήματα ή αναπηρίες. Παράλληλα, συστήνει 60 λεπτά ημερησίως παρόμοιας άσκησης σε παιδιά και έφηβους
Τα νούμερα του ΠΟΥ δείχνουν ότι 1 στους 4 ενήλικες και 4/5 έφηβους δεν ασκούνται επαρκώς. Παγκοσμίως αυτό υπολογίζεται ότι κοστίζει 54 δις δολάρια σε άμεσες υπηρεσίες υγείας και 14 ακόμα δις δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα.
Οι οδηγίες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διατηρήσουν συστηματική φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά από αυτή. Επίσης, δίνεται έμφαση στα οφέλη της άσκησης στους ανθρώπους με αναπηρίες.
Για τους ηλικιωμένους (άνω των 65) συστήνεται να προσθέσουν δραστηριότητες που δίνουν έμφαση στην ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς και τη μυϊκή ενδυνάμωση, με σκοπό να αποτραπούν οι πτώσεις και να βελτιωθεί η υγεία.
Η τακτική άσκηση αποτελεί κλειδί για την αποφυγή και τη καλύτερη διαχείριση καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη, του καρκίνου, καθώς και για τη μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, τη βελτίωσης της μνήμης και την υγεία του εγκεφάλου