Ελπίδα καλύτερης ζωής έχουν πλέον οκτώ πάσχοντες από Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ) καθώς υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική με μπαλόνι στην πνευμονική αρτηρία (ΒΡΑ) από τον εφευρέτης της τεχνικής, Ιάπωνα καθηγητή Χιρόμι Ματσουμπάρα.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama της Ιαπωνίας, βρέθηκε την εβδομάδα 5-9 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, και με τη συνεργασία του Επεμβατικού Καρδιολόγου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), Παναγιώτη Καρυοφύλλη, πραγματοποίησε αφιλοκερδώς οκτώ επεμβάσεις σε ισάριθμους ασθενείς δίνοντάς τους την ευκαιρία της ίασης της πάθησής τους. Ο κ. Καρυοφύλλης έχει εκπαιδευθεί από τον Ιάπωνα καθηγητή Καρδιολογίας και είναι σήμερα ο μοναδικός πανελλαδικά που υλοποιεί εβδομαδιαίως πληθώρα BPA επεμβάσεων.
Ο καθηγητής Ματσουμπάρα κατά τη διάρκεια της φετινής παρουσίας του στην Ελλάδα, πραγματοποίησε διάλεξη ενημερώνοντας τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΩΚΚ σχετικά με τη μέθοδο BPA και τη σημασία της για την αντιμετώπιση της ΧΘΠΥ, αφού επιφέρει στον ασθενή από τις πρώτες συνεδρίες, σημαντική αιμοδυναμική βελτίωση στην πνευμονική κυκλοφορία, και τελικώς στη γενική κλινική του εικόνα.
O καθηγητής Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama, Hiromi Matsubara
Η Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ) αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4 με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στη ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.
Η αγγειοπλαστική με μπαλόνι στην πνευμονική αρτηρία (ΒΡΑ) είναι σήμερα η μόνη επιλογή θεραπείας των ασθενών οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για χειρουργείο αφαίρεσης πνευμονικών θρόμβων, την ονομαζόμενη Ενδαρτηρεκτομή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Πρόγραμμα ΒΡΑ υλοποιείται από το 2016 στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης». Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Αλυσανδράτου επισημαίνει τη σημασία διατήρησης του συγκεκριμένου προγράμματος, «καθώς η ίαση σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, που ως την έναρξη του προγράμματος στην χώρα απεβίωναν σε λιγότερο από 5 χρόνια, είναι ότι πιο πολύτιμο και ελπιδοφόρο έχουμε στην κοινότητα της δύσκολης νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης».