Το έργο Transcare “Improving access to healthcare for transgender individuals”/ «Βελτίωση της πρόσβασης των τρανς ατόμων στις υπηρεσίες υγείας» αποτελεί ένα διετές πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (2014 – 2020) με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την ασφαλή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών υγείας στα τρανς άτομα.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», Ιατρική Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, τη Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, τη Θετική Φωνή, τo Orlando LGBT+, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τη Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής - HelMSIC, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τη ReadLab -Research Innovation and Development Lab.
Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων εστιάζοντας στα υφιστάμενα κενά σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο, προτείνοντας πολιτικές δράσεις. Το Trasnscare αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση υγειονομικού προσωπικού και των παρόχων υγείας, καθώς και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις, κατανοώντας την ποικιλομορφία, δημιουργώντας ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης προς όλες, όλους και όλα ανεξάρτητα από την ταυτότητα ή/και την έκφραση φύλου.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των δομών υγείας από πλέον κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εξοπλισμένο µε ενσυναίσθηση και κατανόηση της ποικιλομορφίας δημιουργώντας ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης προς όλες, όλους και όλα ανεξάρτητα από την ταυτότητα ή/και την έκφραση φύλου. Δομές που τα τρανς άτομα θα νιώθουν ασφαλή και σίγουρα για τις υπηρεσίες που θα δεχθούν και θα μπορούν να εκφράσουν ό,τι τα προβληματίζει, όπως κάθε λήπτης και λήπτρια υπηρεσιών υγείας - ισότιμα και ελεύθερα.
Τα τρανς άτομα βιώνουν σημαντικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών υγείας, γεγονός που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και τη φροντίδα της υγείας τους. Αναγνωρίζοντας τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και τη λανθασμένη προσέγγιση και παροχή υπηρεσιών υγείας προς αυτά, η οποία παραβιάζει τα δικαιώματά τους, γεννήθηκε η ιδέα του Transcare. Πρόκειται για ένα έργο που συνσχεδιάστηκε από ακαδημαϊκούς φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, με σκοπό να αναδεικνύει και να εμπλέκει στις δράσεις του εκπροσώπους της ομάδας στόχου και να διασφαλιστεί η πιο συμπεριληπτική και αποδοτική υλοποίησή του. Απώτερος σκοπός της κοινοπραξίας είναι οι υγειονομικοί να έρθουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των τρανς ατόμων και να εφοδιαστούν με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, εξασφαλίζοντας το κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτεί κάθε σχέση ιατρού-ασθενούς.
Photo by Sharon McCutcheon from Pexels
Οι βασικές δράσεις του έργου:
- Εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε δομές υγείας της χώρας μας. Σκοπός μας είναι να αντλήσουμε στοιχεία για την εξοικείωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με την ποικιλομορφία της ταυτότητας και της έκφρασης φύλου, αλλά και να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την εμπειρία των τρανς ατόμων από την επαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας.
- Με βάση τα δεδομένα αυτά θα δομηθεί εκπαιδευτικό υλικό για το προσωπικό δομών υγείας και θα διοργανωθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα τρανς άτομα και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
- Με την ολοκλήρωση του έργου επιδιώκουμε την αξιοποίηση του υλικού αυτού στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών υγείας από δομές υγείας σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία συμπεριληπτικών δομών υγείας που θα είναι σε θέση να κατανοούν τις ανάγκες των τρανς ατόμων και να ανταποκρίνονται σε αυτές.
Όραμά είναι οι δομές υγείας να στελεχώνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εξοπλισμένο με ενσυναίσθηση και κατανόηση της ποικιλομορφίας δημιουργώντας ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης προς όλες, όλους και όλα ανεξάρτητα από την ταυτότητα ή/και την έκφραση φύλου. Δομές που τα τρανς άτομα θα νιώθουν ασφαλή και σίγουρα για τις υπηρεσίες που θα δεχθούν και θα μπορούν να εκφράσουν ό,τι τα προβληματίζει, όπως κάθε άτομο – ισότιμα και ελεύθερα.
Social Media:
Website: https://transcare-project.eu/el/home-2/
Facebook: https://www.facebook.com/transcareproject
Instagram: https://www.instagram.com/transcare.rec/