Στη Βρετανία υπάρχει μια βιοτράπεζα (UK Biobank), η οποία και περιλαμβάνει δείγματα 500.000 εθελοντών, όπως επίσης και λεπτομερή περιγραφή σχετικά με την υγεία των ασθενών που έχουν δωρίσει τα δείγματά αυτά.
Οι γενετικές διαφορές που υπάρχουν θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι που δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα και τελικά να πεθάνουν από τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι πάνω από 15.000 επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Ο καθηγητής Rory Collins, επικεφαλής ερευνητής της έρευνας που προσπαθεί να "διαβάσει" το DNA του κορονοϊού, χαρακτήρισε την βιοτράπεζα αυτή “χρυσωρυχείο” για ...ερευνητές.
“Θα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουμε σημαντικές ανακαλύψεις” είπε.
Γιατί τα συμπτώματα του κορονοϊού ποικίλλουν;
Κάποιοι άνθρωποι νοσούν χωρίς συμπτώματα και οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν γιατί συμβαίνει αυτό και πόσοι είναι.
Επίσης θέλουν να απαντήσουν στο γιατί κάποιοι έχουν ήπια προς μέτρια συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση ένας στους πέντε ασθενείς υπολογίζεται ότι περνάει πιο σοβαρά τη νόσο και ότι το 0.5 -1% τελικά πεθαίνει.
Η βιοτράπεζα της Βρετανίας έχει δείγματα από αίμα, ουρία και σάλιο 500.000 εθελοντών των οποίων η υγεία παρακολουθείται τα τελευταία 10 χρόνια.
Έχει ήδη βοηθήσει πολύ στο να βρούμε απαντήσεις σε ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η άνοια.
Είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει πολύ σε ότι αφορά και τα τεστ για τον κορονοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη νόσο αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές.
Tο "ένοχο" γονίδιο
Οι ερευνητές αποκρυπτογραφούν ολόκληρο το γονιδίωμα του ιού και αναζητούν εκείνες τις διαφοροποιήσεις στο DNA που θα δώσουν τις απαντήσεις που ζητάμε.
Σημαντικό είναι να μάθουν περισσότερα για το γονίδιο ACE2, το οποίο φαίνεται να βοηθάει έναν υποδοχέα να επιτρέπει στον ιό να εισέλθει και να μολύνει τα κύτταρα στους αεραγωγούς.
Η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο καθηγητής Jean-Laurent Casanova από το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης θα εξετάζει για το σκοπό αυτό ανθρώπους κάτω των 50 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι βρίσκονται στην εντατική.
“Αναζητούμε ασθενείς από όλον τον κόσμο για το σκοπό αυτό” δήλωσε ο καθηγητής.
Προηγούμενες έρευνες πάντως δείχνουν ότι κάποιες άλλες ασθένειες όπως η γρίπη και ο έρπης φαίνεται ότι επηρεάζουν τα άτομα που έχουν διαφοροποιοήσεις ή γενετικές ανωμαλίες στο DNA, σε ότι αφορά την ανοσία και γι αυτό αρρωσταίνουν πιο βαριά.
Απόδοση από το BBC