Αυτό επισημαίνει ο κορυφαίος νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER , αναφερόμενος στην ανάγκη πρώιμης διάγνωσης, καθώς και ασφαλούς και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ακουστικών νευρινωμάτων.
Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος «το Ακουστικό Νευρίνωμα, (Vestibular Schwannoma), είναι ένας καλοήθης όγκος του εγκεφάλου, ο οποίος εξορμάται από το αιθουσαίο νεύρο και μεγαλώνει στο χώρο μεταξύ παρεγκεφαλίδας και εγκεφαλικού στελέχους και εντός του έσω ακουστικού πόρου». Ερωτώμενος για τα συμπτώματα που ενοχοποιούν την ύπαρξη ακουστικού νευρινώματος, και τη συχνότητά τους, απαντά: «Η μείωση της ακοής στην πλευρά του όγκου, το πιο συχνό στατιστικό σύμπτωμα, είναι μερικές φορές ιδιαίτερα αισθητή όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και μπορεί να συγχέεται με φυσιολογικές αλλαγές που έρχονται με την ηλικία. Η ζάλη και οι εμβοές ώτων είναι αντίστοιχα το δεύτερο και τρίτο στατιστικά πιο συχνό σύμπτωμα. Μάλιστα, ζάλη και αστάθεια περιγράφονται σε ποσοστό 40-75% των ασθενών με ακουστικό νευρίνωμα, κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Μεγαλύτερα ακουστικά νευρινώματα προκαλούν μειωμένη αίσθηση στο ήμισυ του προσώπου, στην ίδια πλευρά που βρίσκεται ο όγκος, λόγω συμπίεσης και μηχανικής παραμόρφωσης του τριδύμου νεύρου, ενώ πιο σπάνιο είναι να εκδηλώνονται κινητικού τύπου διαταραχές προσωπικού νεύρου, όπου μάλιστα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διάγνωσή τους γιατί μπορεί να σχετίζονται με το εξαιρετικά σπάνιο νευρίνωμα του προσωπικού νεύρου. Γιγαντιαία Ακουστικά Νευρινώματα, λόγω δραματικής σύνθλιψης του εγκεφαλικού στελέχους, μπορεί να διαταράξουν την ελεύθερη κυκλοφορία του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, προκαλώντας ακόμα και οξύ υδροκέφαλο. Ο τελευταίος, αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο».
Η συχνότητα εμφάνισης του όγκου
Αναφερόμενος στη συχνότητα εμφάνισης του όγκου, ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει: «Το ακουστικό νευρίνωμα εμφανίζεται σε 3 έως 5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως. Στον πληθυσμό ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα, σε ποσοστό περίπου 20 ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως και προφανώς αποκαλύπτεται λόγω της ευρύτερης χρήσης της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου τις τελευταίες δεκαετίες».
«Μετά τη διάγνωση του ακουστικού νευρινώματος είναι σημαντικό να γίνει μία εμπεριστατωμένη, λεπτομερής και ειλικρινής συζήτηση με ασθενείς και συγγενείς για τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών επιλογών αντιμετώπισης του ακουστικού νευρινώματος, που εξαρτώνται από την ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος, τη σοβαρότητα των διαταραχών ακοής που εμφανίζει, αλλά και την προτίμηση - επιλογή του ίδιου του ασθενούς, αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως, σαφώς και αναλυτικά από τον θεράποντα ιατρό του. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και επαναστατικής τεχνολογίας έχουν επηρεάσει καταλυτικά τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου υπέρ των ασθενών», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: «Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές που θέτει η σύγχρονη νευροχειρουργική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων, είναι η προσεκτική παρακολούθηση με διαδοχικές Μαγνητικές Τομογραφίες Εγκεφάλου με συχνότητα επανάληψης της εξέτασης ανάλογη με τη σταθερότητα ή μη των διαστάσεων του όγκου, η Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ή ακτινοθεραπεία και η Μικροσκοπική ή/και Ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Είναι εξίσου σημαντικές, όχι μόνον η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή με βάση τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά και η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία που επιστρατεύεται για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων».
Θεραπεία, παρενέργειες και επιπλοκές
«Ωστόσο», όπως τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος, «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι, δεν υφίσταται θεραπευτική παρέμβαση, χωρίς πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές. Πάρεση προσωπικού νεύρου, απώλεια ακοής και υποτροπή του όγκου είναι πιθανόν να συνοδεύουν, τόσο την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, όσο και τη χειρουργική επέμβαση. Όσο όμως ο όγκος μεγαλώνει και μεγαλώνει σε ηλικία και ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή εγκεφαλικών δομών, με κίνδυνο ο ασθενής να παραλύσει και να πεθάνει. Όσο μικρότερος είναι ο όγκος και όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται το ακουστικό νευρίνωμα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ίασης με ριζική εξαίρεση του όγκου και ταυτόχρονη διατήρηση, τόσο της λειτουργικής ακοής, όσο και της ακεραιότητας του προσωπικού νεύρου.
Και ο κ. Γεωργόπουλος καταλήγει: «Μιλώντας για εμπειρία, η Διεπιστημονική Ομάδα μας λειτουργεί την One Stop Clinic για Ακουστικά Νευρινώματα, αδιαλείπτως εδώ και 25 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, διάγνωση και σχεδιασμός θεραπείας γίνεται την ίδια ημέρα, στην ίδια τοποθεσία, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής και χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη θεραπεία του. Η One Stop Clinic για Ακουστικά Νευρινώματα περιλαμβάνει:
- Νευροχειρουργούς και Ωτορινολαρυγγολόγους εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους στη χειρουργική βάσεως κρανίου, με μεγάλη εμπειρία στην ενδοσκοπική και μικροσκοπική - ελάχιστα επεμβατική, ελάχιστα τραυματική, μέγιστα αποτελεσματική - χειρουργική της Γεφυρο-Παρεγκεφαλιδικής Γωνίας γενικά και Ακουστικών Νευρινωμάτων ειδικότερα.
- Εξειδικευμένους αναισθησιολόγους.
- Ογκολόγους-ακτινοθεραπευτές, εξειδικευμένους στην στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και ακτινοθεραπεία.
- Νευρολόγους-νευροφυσιολόγους, φυσιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, εξειδικευμένους στην νευροφυσιολογική αξιολόγηση του προσωπικού νεύρου και των κατώτερων εγκεφαλικών νεύρων και την αποκατάστασή τους.
Ειδικά για τη χειρουργική αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων, χρησιμοποιούμε τις πλέον σύγχρονες μικροσκοπικές-ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές, με νευροπλοήγηση και συνεχή διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση για την προστασία του προσωπικού και του ακουστικού νεύρου, καθώς και τελευταίας γενεάς ιστικούς και οστικούς υπερήχους, για την προστασία των αγγείων, των κρανιακών νεύρων και του εγκεφάλου.
Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παραμένουν στο νοσοκομείο για 3-5 ημέρες για άμεση κινητοποίηση και παρακολούθηση. Μέσα σε 4-6 εβδομάδες, οι ασθενείς αυτοί επιστρέφουν στις δραστηριότητες που είχαν πριν από το χειρουργείο.
Στόχος μας, σε κάθε θεραπευτική επιλογή των πλήρως και αντικειμενικά ενημερωμένων ασθενών μας, είναι η καταπολέμηση της νόσου, μετατρέποντας τον εφιάλτη του ακουστικού νευρινώματος σε μακροημέρευση με ποιότητα ζωής. Εδώ και 25 χρόνια, το όραμά μας εμπεριέχεται σε τρείς προτάσεις:
- Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας.
- Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό.
- Κανένας ασθενής στο εξωτερικό για υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης».